Dnevne novosti

Varga najavljuje nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju

17.04.2015 07:32 ZAGREB, 16. travnja 2015. (Hina), Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u četvrtak da je nacrt novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti poslan na uvid svim dioncima u zdravstvenom sustavu, a od 24. travnja počinje javna rasprava koja će trajati mjesec dana. 
Varga očekuje da će novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti, kao i novi Zakon o zdravstvenom osiguranju, kojima se predlažu brojne promjene u organizaciji i upravljanju zdravstvenim sustavom biti usvojeni u Hrvatskom saboru u redovnoj proceduri, kroz tri čitanja, prije ljetne stanke. "Riječ je o 150 članaka koje mijenjamo kako bi našim građanima osigurali sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu. Pozivam sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu i daju svoje primjedbe i sugestije", rekao je Varga novinarima u Opatiji, gdje sudjeluje na Savjetovanju udruge poslodavaca u zdravstvu. Među promjenama koje Varga najavljuje su jačanje domova zdravlja, nastavak razvoja koncesijskog modela, te novi način upravljanja zdravstvenim ustanovama kako bi "umjesto pasivnih ravnatelja dobili aktivne direktore".

Također bi se omogućilo, uz dozvolu HZZO-a, liječenje kod privatnika u Hrvatskoj umjesto u inozemstvu, ukidanje dopunske i osnovne liste lijekova i, uz dozvolu povjerenstva za lijekove, korištenje lijekova koji nisu na listi HZZO-a. Omogućit će se rad na četiri sata osobama koje njeguju člana obitelji, a bubrežnim bolesnicima plaćat će se putni troškovi odlaska na dijalizu i u mjestu boravka. Uvest će se i zdravstveno osiguranje životnih partnera osoba istog spola. Varga najavljuje da bi bolnice i ambulante ubuduće mogle preraspodijeliti radno vrijeme zaposlenih u skladu s potrebama, pa bi se smanjilo ili čak ukinulo plaćenje dežurstava, a uvelo bi se nagrađivanje natprosječnih rezultata rada posebnim stimulacijama. HZZO-u bi se omogućilo osnivanje trgovačkih i osiguravajućih društava, te kreditnih i financijskih ustanova, čija bi dobit ulazila u sustav javnog zdravstva, a privatnicima osnivanje bolnica koje mogu obavljati više zdravstvenih djelatnosti nego specijalne bolnice, odnosno otvaranje općih bolnica.