Dnevne novosti

Haški sud pustio Hadžića na slobodu do svibnja

14.04.2015 07:22 ZAGREB/DEN HAAG, 13. travnja 2015. (Hina), Haški sud odlučio je u ponedjeljak da se Gorana Hadžića, optuženog za ratne zločine u istočnoj Slavoniji od 1991. do 1993., hitno pusti na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga.
Bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba, koji boluje od tumora na mozgu, bit će prebačen u Novi Sad, a u pritvor u Den Haag mora se vratiti u svibnju, stoji u odluci prizivnog sudskog vijeća. Ono je usvojilo Hadžićevu žalbu na odluku raspravnog vijeća iz ožujka da ga se ne pusti na slobodu te je naredilo da se što prije zrakoplovom preveze u Srbiju.

Hadžić na privremenoj slobodi ne smije napuštati Novi Sad, mora srbijanskim vlastima predati putovnicu, ne smije komunicirati sa žrtvama i svjedocima niti davati izjave medijima. Kao pripadnik udruženog zločinačkog pothvata predvođenog bivšim srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, on je optužen za ratne zločine nad hrvatskim stanovništvom od 1991. do 1993. na okupiranim područjima Hrvatske. Suđenje, koje je započelo 2012. pošto je uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja, prekinuto je u listopadu prošle godine.