Dnevne novosti

Potpisan ugovor o sudjelovanju Rijeke u organizaicji Europskih sveučilišnih igara 2016.

14.04.2015 07:05 RIJEKA, 13. travnja 2015. (Hina), Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i predsjednik Udruge Europske sveučilišne igre Zagreb-Rijeka 2016. Zrinko Čustonja u ponedjeljak su u Rijeci potpisali ugovor o suradnji na pripremi i provedbi igara.

Obersnel je ustvrdio da ove igre imaju višestruku ulogu jer će imati utjecaja na razvoj sveučilišnog sporta a bit će i dodatna reklama za Hrvatsku. "Pripreme za organizaciju Europskih sveučilišnih igara, koje će se održati u Zagrebu i Rijeci sljedeće godine, počele su u Rijeci prije desetak godina kad je odlučeno da se prostor bivše vojarne na Trsatu prepusti Sveučilištu u Rijeci za izgradnju kampusa", kazao je Obersnel i dodao da je drugi važan element kojim je omogućeno da se igre organiziraju u Rijeci bio razvojnom politikom grada utvrđena gradnja sportskih objekata kao što su bazenski kompleks, atletska dvorana i sportska dvorana u sklopu centra Zamet. "Da nije bilo toga, teško bi dobili organizaciju, s obzirom na to da je konkurencija bila žestoka", rekao je riječki gradnačelnik.

Zrinko Čustonja je istaknuo da je ovo prvi ugovor koji Udruga kojoj je na čelu potpisuje s ključnim partnerima a to su gradovi Rijeka i Zagreb te Vlada, odnosno nadležno ministarstvo. "Rijeka ovim pokazuje da daje predanost ovom projektu ali i ozbiljnost u njegovoj pripremi", ocijenio je Čustonja. Rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin kazao je da će se ovim igrama još jednom pokazati da je Rijeka mjesto gdje se okupljaju intelektualne i kreativne snage. "Zbog toga je ovo za nas više od igara", rekao je Lučin. 3. Europske sveučilišne igre će se održati u srpnju 2016. godine, u 24 sporta. Očekuje se sudjelovanje oko 5000 studenata.