Dnevne novosti

Pusić za borbu protiv terorizma neposredno i gospodarski

14.04.2015 07:25 BARCELONA, 13. travnja 2015. (Hina), Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić izjavila je u ponedjeljak u Barceloni da se EU i arapske zemlje južnog Mediterana protiv terorizma moraju boriti neposredno, ali i dugoročno gospodarskim mjerama. 
Šefica hrvatske diplomacije sudjeluje na neformalnom sastanku europskih ministara vanjskih poslova s kolegama iz zemalja tzv. južnog partnerstva, odnosno afričkih i azijskih zemalja na obali Sredozemnog mora. "Jedine zemlje koje su od onih na europskoj strani Mediterana ugroženije od terorističkih napada i prijetnje terorizma su arapske zemlje južnog Mediterana gdje se teror skriva iza islama", izjavila je Pusić novinarima. "Europa želi partnerstvo s tim zemljama u borbi protiv terorizma i ekstremizma u najširem kontekstu, kroz konkretne mjere neposrednog suzbijanja terorizma, ali i dugoročne, gospodarske mjere", dodala je.

Posljednji ministarski sastanak Unije za Mediteran održan je prije sedam godina, kada je i osnovana ta organizacija zamišljena kao most između EU-a i drugih europskih, azijskih i afričkih zemalja na obalama Sredozemnog mora. Pusić smatra da je došlo vrijeme da se redefiniraju odnosi između ta dva bloka koja čine uniju 43 država, utemeljenu 2008. na poticaj bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozya. "U zadnjih nekoliko godina odnosi i teme koje dominiraju između EU i južnog Mediterana su najprije sigurnosne prirode, borba protiv terorizma, pitanje globalne sigurnosti i sigurnosti mediteranske regije te pitanje migracija", navela je Pusić.

Ministri u glavnom gradu Katalonije razgovaraju o borbi protiv džihadizma, ilegalnoj emigraciji i energetici. Sastanak je dogovoren u sklopu "europske politike susjedstva", kako EU naziva odnose sa zemljama uz svoje granice. Stvaranje Unije za Mediteran od početka je izazivalo polemike. Neke zemlje poput Španjolske i Italije, a prije svega Njemačka, bojale su se da će na taj način Francuska preuzeti glavnu riječ na Sredozemlju te ispred EU-a voditi dijalog sa sjeverom Afrike te drugim zemljama, uglavnom svojim bivšim kolonijama. Na to se nadovezala i kompleksna struktura koja zahtijeva ravnotežu između sjevera i juga Mediterana sa supredsjedništvom, trenutačno EU-a i Jordana, iznad glavnog tajnika Marokanca Fathallaha Sijilmassia.