Dnevne novosti

Kajin: IDS koaliciju sa SDP-om naplaćuje zemljištem

08.04.2015 07:25 PULA, 7. travnja 2015. Hina, Nezavisni saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin ustvrdio je u utorak kako IDS koaliciju sa SDP-om "naplaćuje zemljištem" te da je nedavni sastanak vodstva IDS-a s ministrom poljoprivrede Tihomirom Jakovinom i glavnim tajnikom SDP-a Igorom Dragovanom značio "formalizaciju koalicije" tih dviju stranaka za parlamentarne izbore.

"Suradnja je dogovorena jer IDS samostalnim izlaskom na izbore dobiva tek dva mjesta u Saboru. Politička trgovina stoga uključuje raspolaganje poljoprivrednim zonama, gdje IDS traži apsolutnu kontrolu kako bi vlasnički preuzeo cijelu Istru", rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli. Ustvrdio je kako se IDS zauzima za prodaju državnoga poljoprivrednog zemljišta kako bi se "ponovio kriminalni scenarij s gornje Bujštine", gdje se državna zemlja kupovala za jednu kunu, a zatim prostornim planovima prenamjenjivala u građevinsko zemljište i prodavala za stotinu eura.

Kajin je upozorio i na "zakulisne igre" u vezi s aktualnim davanjem u zakup 180 hektara zemljišta u Raši, iza čega, smatra, "stoje visokopozicionirani IDS-ovci". Novinarima je predočio dokument "Promemorija Istarske županije", inače nedostupan javnosti, iz kojeg je, ustvrdio je, "vidljiva namjera vladajućih u Istri da ovladaju državnim poljoprivrednim zemljištem, koje čini 25 posto ukupnog zemljišta u Istri, dijeleći ga svojima". U "Promemoriji" je navedeno da se traži prodaja 10 tisuća hektara, zakup 12 tisuća hektara te dugogodišnji zakup 679 hektara zemljišta.