Dnevne novosti

Bernardić: Dobili smo dopis da se odluka o podjeli Zagrebačkog holdinga povlači

03.04.2015 07:10 ZAGREB, 2. travnja 2015. (Hina), Zagrebački SDP izvijestio je u četvrtak kako je gradskim zastupnicima stigao dopis da Zagrebački holding nije uspio dobiti suglasnost za statusne promjene te da se odluka o podjeli društva povlači. 
Predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić ističe u priopćenju kako nije prihvatljivo da su gradski zastupnici "tek danas, na Veliki četvrtak obaviješteni o tome iako je Nadzorni odbor Zagrebačkog holdinga o tome obaviješten još 19. prosinca prošle godine, a privremena upraviteljica (zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Sandra Švaljek) o tome je obavijestila Gradski ured za gospodarstvo 4. ožujka". "Ako se vodstvo grada i Zagrebačkog holdinga ovako nemarno ponaša prema instituciji Gradske skupštine i zastupnicima, kako se tek ponaša prema građanima i predstavnicima medija koji traže informacije? To je nedopustivo", ističe Bernardić.

Podsjeća kako je Uprava Zagrebačkog holdinga 30. travnja 2014. krenula u podjelu i izdvajanje podružnica te da je 1. srpnja prijedlog predan u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu. Bernardić kaže kako je zagrebački SDP nekoliko puta upozoravao da je za izdvajanje podružnica potrebno izraditi plan i analizu kako bi znali što točno time dobivaju grad Zagreb, Zagrebački holding i građani. Upozoravali su i na mogući problem koji se očituje u tome da imatelji obveznica ne daju suglasnost koju je potrebno ishoditi za sve statusne promjene. "Nažalost, danas je vidljivo kako smo bili u pravu. Danas smo svjedoci neuspješnog pokušaja razdvajanja podružnica, bez ikakvog plana, riskirajući penale koje će platiti građani, kao muhe bez glave i daleko od očiju javnosti. Nadamo se da će naši kvalitetni prijedlozi konačno naići na plodno tlo", poručio je među ostalim Bernardić.

Dodao je kako "osuđuju i nesmotrenost i nepažnju Gradske uprave, predsjednika Gradske skupštine, Uprave i Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga prilikom izdvajanja podružnica ZET-a, Robnih terminala, 'Vladimira Nazora' i Veletržnice". Također navodi kako se u dopisu spominje "Plan podjele" te ističe da su u SDP-u, unatoč zahtjevima da se takav plan i analiza prije njega predstave gradskim zastupnicima i zainteresiranoj javnosti, uvijek dobivali negativan odgovor. Podsjeća da je na sjednici Gradske skupštine 24. ožujka 2013., na kojoj se od Skupštine tražila suglasnost za izdvajanje podružnica, SDP predložio zaključak kojim se traži izrada ekonomske i financijske analize poslovanja Zagrebačkog holdinga s prijedlozima za stabilizaciju poslovanja, kvalitetnije upravljanje, racionalizaciju i kontrolu svih troškova te povećanje produktivnosti, ali je on, nažalost, odbijen. "Danas je očito da je izrada takve analize bila i više nego potrebna. Da je tada taj zaključak prihvaćen, danas sigurno ne bismo bili dovedeni u ovakvu neugodnu situaciju", ustvrdio je Bernardić.