Dnevne novosti

Branimir Glavaš ostaje u istražnom zatvoru

31.03.2015 07:05 ZAGREB, 30. ožujka 2015. (Hina), Vrhovni sud u ponedjeljak je ponovno odredio istražni zatvor Branimiru Glavašu, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu kojemu je poslijepodne dostavljena ta odluka.
Odlučujući u skladu s naputkom Ustavnog suda, Vrhovni je sud zaključio da Glavaš ostaje u istražnom zatvoru, koji ne smije trajati duže od 5. svibnja 2016. godine, izjavio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić. Ustavni sud prošlog je tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda kojom je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja.

Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan tada je pojasnila da je Ustavni sud odluku o Glavaševu istražnom zatvoru "vratio" Vrhovnom sudu jer u ukinutom rješenju stoji da istražni zatvor može trajati do pravomoćnog okončanja kaznenog postupka, ali ne dulje od kazne na koju Glavaš nepravomoćno osuđen, a to je 10 godina. "To bi značilo da Glavaš godinama može biti u istražnom zatvoru, što je nemoguće jer postoje granice njegova maksimalnog trajanja", naglasila je odvjetnica Drenški Lasan.

Dodala je i da je Ustavni sud naveo kako Vrhovni sud, prilikom novog odlučivanja, mora voditi računa o praksi Europskog suda za ljudska prava, posebno jer je riječ o slučaju kakav još nije zabilježen u hrvatskom pravosuđu. Podsjetila je i da bi Glavaš, da nije bilo prethodne odluke Ustavnog suda kojom je ukinuta pravomoćna presuda u slučajevima 'garaža' i 'selotejp', bio pušten na uvjetni otpust.

Glavaš je u istražnom zatvoru u Remetincu od 5. ožujka, kada je počeo i štrajk glađu. Zbog narušenog zdravstvenog stanja u nedjelju poslijepodne, 29. ožujka, je prevezen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, gdje će biti zadržan, objavljeno je jučer na njegovoj službenoj Facebook stranici. Glavašu je istražni zatvor određen jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina.

Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.