Dnevne novosti

EP izglasao skidanje imuniteta Ivanu Jakovčiću

26.03.2015 07:05 BRUXELLES, 25. ožujka 2015. (Hina), Europski parlament izglasao je u srijedu na plenarnoj sjednici u Bruxellesu skidanje parlamentarnog imuniteta zastupniku Ivanu Jakovčić, koji je i sam glasovao za to. 
Zastupnici okupljeni na jednodnevnoj plenarnoj sjednici u Bruxellesu prihvatili su preporuku Odbora za pravna pitanja, koji je dan ranije preporučio skidanje parlamentarnog imuniteta Jakovčiću, slijedom privatne tužbe austrijskog poduzetnika Georga Lista. “Potvrđujem da sam glasovao za skidanje mog zastupničkog imuniteta jer je to jedini način koji mi omogućava da se ubrzo na sudu suočim s onima koji me optužuju. Mada sam dobio podršku mnogobrojnih kolega svima sam rekao da glasuju kao i ja jer mislim da je to najbolje kako bi istina izašla na vidjelo", izjavio je Jakovčić nakon glasovanja.

Zahtjev je za skidanje imuniteta podnio je privatni tužitelj, austrijski poduzetnik Georg List koji je Jakovčića optužio da je od njega tražio 500 tisuća eura mita kako bi realizirao polo projekt kraj Motovuna. Jakovčić ga ja zatim tužio za klevetu na što je List uzvratio protutužbom. List je podnio tužbu za klevetu nakon što ga je Jakovčić u intervjuu za HRT prošle godine uvrijedio nazvavši ga "idiotom". Jakovčić poriče da je Lista ikada nazvao idiotom, "iako osobno ima najgore mišljenje" o njemu.