Dnevne novosti

IMUNOLOŠKI: Ministarstvo poništilo odluku HALMED-a o uskrati dozvola IMZ-u

26.03.2015 07:35 ZAGREB, 25. ožujka 2015. (Hina), Ministarstvo zdravlja u srijedu je poništilo odluku Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) o uskraćivanju proizvodnih dozvola za bakterijska cjepiva i krvne pripravke Imunološkom zavodu (IMZ), no IMZ neće moći obnoviti proizvodnju sve dok im HALMED, nakon inspekcije, ponovno ne izda proizvodne dozvole. 
U obrazloženju Ministarstva zdravlja navodi se kako su zbog proceduralnih propusta poništena rješenja o uskrati proizvodnih dozvola Imunološkom zavodu, a predmet je vraćen HALMED-u na ponovni postupak. Ministarstvo je poništilo rješenja HALMED-a iz srpnja 2013., a sindikalna povjerenica u IMZ-u Lidija Jagarinec pita tko će snositi posljedice za nastalu štetu od više desetaka milijuna kuna te zašto proceduralni propusti nisu ranije uočeni. Sada je, kaže, "loptica ponovno vraćena HALMED-u koji mora izaći u inspekciju, nakon koje može, ali i ne mora izdati dozvolu za proizvodnju".

Komentirajući činjenicu da je samo Inicijativa građana Visia Croatica dostavila obvezujuću ponudu za preuzimanje IMZ-a, rekla je kako su, po njezinu mišljenju, ostali investitori bili zainteresirani samo za virusna cjepiva, a ne za obnovu cjelovite proizvodnje. "Pozdravljam inicijativu i zahvaljujem građanima koji su prepoznali važnost IMZ-a, za razliku od vladajućih koji još uvijek smatraju da Imunološki zavod treba privatizirati. Po meni je to zločin. Ne može se davati proizvodnju biološkog oružja nekom drugom u ruke", poručila je Jagarinec.

Iz HALMED-a su, vezano uz poništenje njihovih rješenja, u srijedu navečer priopćili kako su u potpunosti postupili u skladu sa Zakonom o lijekovima i Zakonom o općem upravnom postupku, te da IMZ nije ispunjavao uvjete za proizvodnju sterilnih lijekova i bakterijskih cjepiva. "Temeljem svih relevantnih činjenica utvrđeno je da Imunološki zavod d.d. tada nije ispunjavao uvjete za proizvodnju sterilnih lijekova i bakterijskih cjepiva, što je nedvojbeno utvrdilo stručno Povjerenstvo koje je bilo sastavljeno od farmaceutskog inspektora Ministarstva zdravlja i stručnjaka HALMED-a. Naime, u slučaju poništenja rješenja, riječ je o različitom tumačenju Zakona o lijekovima i Zakona o općem upravnom postupku, a koje u konačnici ne utječe na stručnu odluku da Imunološki zavod d.d. tada nije ispunjavao uvjete za proizvodnju", ističu u HALMED-u. U prilog tome, dodaju, govori i činjenica da IMZ nikada nije pokrenuo upravni spor protiv navedenih rješenja HALMED-a, što dokazuje da nisu osporavali utvrđeno stanje da ne udovoljavaju uvjetima za proizvodnju.