Dnevne novosti

Revizorski sud traži preciznu definiciju "kvalitetnog radnog mjesta"

25.03.2015 07:00 BRUXELLES, 24. ožujka 2015. (Hina), Europski revizorski sud ocijenio je u svom izvješću da je nemoguće utvrditi koliko je program Jamstvo za mlade osigurao "kvalitetnih" radnih mjesta za nezaposlene ispod 25 godina, budući da nema precizne definicije kvalitetnog radnog mjesta, što otvara put za moguće zlouparabe.
Europski revizorski sud objavio je u utorak svoje prvo izvješće o provedbi programa Jamstvo za mlade, koji je pokrenut da se mladima osigura "kvalitetno radnom mjesto", nastavak školovanja ili osposobljavanja četiri mjeseca nakon završetka školovanja ili nakon gubitka posla. Nezaposlenost mladih u pojedinim zemljama članicama dosegnula je alarmantne razmjere, oko 7,5 milijuna mladih Europljana nema posao ili se ne školuje. EU je u programskom razdoblju 2014-2020. predvidio 12,7 milijardi eura za financiranje Jamstva za mlade, a na taj iznos treba dodati i ono što države članice planiraju utrošiti na taj program.

Revizorski sud je kao jedan od problema istaknuo izostanak definicije "kvalitetnog radnog mjesta", jer postoji opasnost da neke tvrtke zlorabe ovaj program, koristeći mlade ljude kao jeftinu radnu snagu. Revizori također upozoravaju na mogućnost da predviđena sredstva za Jamstvo za mlade neće biti dovoljna. Kao jedan od nedostataka, Revizorski sud navodi činjenicu da Komisija nije mogla cjelovitu analizu programa zbog nedovoljnih informacija iz zemalja članica o troškovima svih planiranih mjera.