Dnevne novosti

Grabar-Kitarović: u Hrvatskoj nema jednakopravnosti spolova

24.03.2015 07:10 ZAGREB, 23. ožujka 2015. (Hina), Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u ponedjeljak s predstavnicima političkog, društvenog i gospodarskog života po pitanju položaja žena i istaknula da, bez obzira na dobar zakonodavni okvir, u Hrvatskoj nije postignuta jednakopravnost spolova. 
Hrvatska predsjednica ugostila je žene iz javnog, političkog i poslovnog života Hrvatske u povodu njezina sudjelovanja sredinom mjeseca na raspravi u UN-u o "Promicanju rodne jednakosti i jačanju žena i djevojčica u transformativnoj razvojnoj agendi post – 2015" i na međunarodnoj konferenciji o ravnopravnosti spolova u organizaciji Zaklade Clinton i Zaklade Gates. "U Hrvatskoj nema jednakopravnosti spolova (...) formula jednakosti pred zakonom nije dovoljna", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Prema njezinim riječima, u Hrvatskoj je, kada je riječ o zakonodavstvu, postignuto puno, ali u praksi vrlo malo.

Podsjetila je da su žene za isti posao plaćene 10 posto manje od muškaraca, dok je europski prosjek 16 posto. Grabar-Kitarović kazala je da je u Hrvatskoj moguće ostvariti UN-ovu agendu "Planet 50:50 do 2030.", što znači da jednakopravnost spolova do 2030. postane realnost, ali ne dosadašnjim tempom. "Ako nastavimo ovim tempom, samo za izjednačavanje plaća će nam trebati 75 godina", upozorila je Grabar-Kitarović. U borbi za ravnopravnost spolova, kako je rekla, "važnu ulogu imaju mediji i obrazovne institucije". Također smatra važnim da se u proces osnaživanja žena uključe muškarci.

Predsjednica je ocijenila da su žene nedovoljno uključene i u politiku, a ističući važnost žena kao čimbenika mira, kazala je da samo tri posto njih sudjeluje u mirovnim pregovorima, iako žene imaju golemi potencijal u postizanju i obnovi mira i procesu pomirenja. "Žena je premalo i u poslovnom sektoru, svega 24 posto", rekla je Grabar-Kitarović i dodala da žene čine i većinu nezaposlenih. Pozivajući se na izvješće Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predsjednica je istaknula da veća zastupljenost žena u političkom i poslovnom svijetu pridonosi boljitku država, uključujući i gospodarski rast i razvoj.

Predsjednica je najavila nastavak susreta sa ženama iz svih područja života u Hrvatskoj u cilju promicanja jednakopravnosti spolova i akcija koje bi ubrzale tempo promjena. Grabar-Kitarović je u sjedištu UN-a u New Yorku i na konferenciji Zaklada Clinton i Gates nedavno istaknula da niti jedna zemlja, narod ni regija ne mogu ostvariti napredak ako se ne poštuju prava žena, koje čine polovicu svjetskog stanovništva, a bez sudjelovanja polovice svjetskog stanovništva ne mogu se ostvariti ciljevi i postići željeni rezultati.