Dnevne novosti

HOK: Napadi na odvjetnike trebaju biti posebno kazneno djelo

24.03.2015 07:45 ZAGREB, 23. ožujka 2015. (Hina), U povodu ubojstva osječkog odvjetnika Vlatka Vidakovića Hrvatska odvjetnička komora (HOK) izrazila je "potresenost, ogorčenje i zgražanje nad tragičnom činjenicom da je još jedan odvjetnik stradao obavljajući svoju službu" te upozorila da bi zbog kvalitetnije zaštite odvjetnika napadi na njih trebali biti kvalificirani kao posebno kazneno djelo. 
"Nadamo se da će javnost osuditi ovo podmuklo ubojstvo. Hrvatska odvjetnička komora i ovim putem, u ime svih odvjetnika Hrvatske, izražava sućut obitelji pokojnog kolege Vlatka Vidakovića", navodi se u priopćenju predsjednika HOK-a Roberta Travaša. "Počinjeni zločin nije samo zločin prema našem kolegi Vlatku Vidakoviću, prema njegovoj obitelji i kolegama, već je i zločin prema odvjetništvu u cjelini. Hrvatska odvjetnička komora izražava duboku zabrinutost zbog već gotovo redovitih napada na odvjetnike u obavljanju njihove službe, od kojih su neki, na žalost, završili smrću odvjetnika.

Sa žalošću i protestom moramo naglasiti da je ovo već osmi ubijeni odvjetnik u obavljanju odvjetničke službe od 1972. do danas, a od 1993. do danas teže je fizički napadnuto petnaest odvjetnika. Zabrinjavajuće je da većina napadača nikada nije otkrivena", stoji u priopćenju. Travaš podsjeća i da HOK već godinama upozorava da odvjetnici i odvjetnički vježbenici nisu dovoljno zaštićeni i da u tom smislu treba promijeniti kazneno zakonodavstvo. "Odvjetnici su zaštitnici prava pojedinaca i pravnog poretka i stoga zaslužuju da napadi na njih budu kvalificirani kao posebno kazneno djelo.

Hrvatska odvjetnička komora je 5. ožujka Ministarstvu pravosuđa uputila prijedlog za dopunu Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona jer je odvjetnička služba, koja je ustavna kategorija, služba takve prirode da mora imati i posebnu kazneno pravnu zaštitu, a što je dokazao i ovaj tragični događaj. Prema našem saznanju, Vlada RH, na žalost nije uvažila ovaj naš prijedlog, no još uvijek se nadamo da će zastupnici Hrvatskog sabora u drugom čitanju tog Zakona imati dovoljno vremena da predlože amandman koji će sadržavati prijedlog Hrvatske odvjetničke komore.

Hrvatsko odvjetništvo traži i očekuje od Hrvatskog sabora da zaštiti odvjetničku službu", ističu u HOK-u. Osječki odvjetnik Vidaković ubijen je u pucnjavi koja se dogodila u ponedjeljak oko 8,30 sati u odvjetničkom uredu u središtu Osijeka, a počinitelj, njegov bivši klijent, nakon toga je, prema neslužbenim informacijama počinio samoubojstvo.
Opširnije...