Dnevne novosti

Nakon odbijene žalbe Bandić ostaje u zatvoru i bez 15 milijuna kuna jamstva

20.03.2015 07:20 ZAGREB, 19. ožujka 2015. (Hina), Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ostaje u Remetincu jer je izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda odbilo žalbe njegove obrane na istražni zatvor, čime je pravomoćna postala i odluka o naplati jamstva od 15 milijuna kuna koji će biti uplaćeni u državni proračun, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik suda Krešimir Devčić. 
Bandićeva obrana tvrdila je u žalbi da je sudac istrage Zdenko Posavec povrijedio više odredbi Zakona o kaznenom postupku i da je Bandiću povrijeđeno pravo na pravično suđenje, no vijeće je, kao drugostupanjsko tijelo, odbilo sve prigovore, rekao je Devčić. "Vijeće je utvrdilo kako činjenica da svjedokinja Vida Demarin nije ispitana na kontradiktoran način, odnosno da obrana nije imala pravo postavljati pitanja, nije u ovoj fazi postupka odlučno s obzirom da se radi o predkaznenom postupku, odnosno prethodnom postupku za koji je dostatno da postoji osnovana sumnja za počinjenje određenog kaznenog djela", pojasnio je Devčić.

Bandić se vratio 'iza rešetaka' 10. ožujka, nakon što je sudac istrage prihvatio tvrdnje Uskoka da je na slobodi "postupio protivno uvjetima rješenja o jamstvu i danom obećanju da neće ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i da neće ponoviti kazneno djelo". Istraga protiv Bandića proširena je nakon što je predsjednica upravnog vijeća Zagrebačke zaklade za pomoć osobama oboljelim od cerebrovaskularnih bolesti Vida Demarin istražiteljima ispričala da ju je Bandić u dva navrata nagovarao da promijeni iskaz i potpiše dokument neistinita sadržaja. Tužiteljstvo sumnja i da je Bandić krajem 2014. i početkom 2015. kao predsjednik te Zaklade sačinio i potpisao antidatirani dokument, u kojem je neistinito naveo da se sve slike i skulpture koje su donirane toj Zakladi pohranjuju i skladište na adresama na kojima su i pronađene tijekom pretraga, iako te umjetnine nisu donirane Zakladi.

U aferi Agram sumnjiči ga se pak da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije primljene u predsjedničkoj kampanji 2010. zakinuo državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. Protiv Bandića je sredinom veljače podignuta i prva optužnica kojom ga Uskok tereti da je s dvoje suoptuženika udruzi "U ime obitelji" prilikom prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom" priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Dok je sudac istrage odlučivao o gradonačelnikovu povratku u Remetinec izvanraspravno vijeće Županijskog suda objavilo je da je prihvatilo raniji zahtjev Bandićeve obrane i omogućilo mu ponovno obnašanje gradonačelničke dužnosti. No, ta je odluka prema stajalištu Uskoka i Županijskog suda novim određivanjem istražnog zatvora postala irelevantna. Nakon što mu je odluka o određivanju istražnog zatvora i oduzimanju višemilijunskog jamstva postala pravomoćna Bandić svoju pravicu može tražiti ustavnom tužbom.