Dnevne novosti

Karamarko: Nacionalna sigurnost je ugrožena i mora se razgovarati

13.03.2015 07:20 ČAKOVEC, 12. ožujka 2015. (Hina), Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je nacionalna sigurnost Hrvatske ugrožena i da se mora razgovarati zbog čega, te kako rješavati određene probleme. 
Komentirajući na upit novinara u Čakovcu, gdje je sudjelovao na tribini u povodu 25. obljetnice osnutka HDZ-a u Međimurju, sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je kako se bivši predsjednik Republike Ivo Josipović bavio beznačajnim stvarima, a sada se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bavi ozbiljnim problemima. Dodao je kako vjeruje da će predsejdnica i dalje nametati takve teme.

Karamarko smatra kako nacionalnu strategiju sigurnosti treba osuvremeniti jer postoje nove ugroze o kojima treba razgovarati. Iz Hrvatske se, rekao je, iselilo 100.000 mladih ljudi, što nije samo gospodarski problem, nego o njemu treba razgovarati i na sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Spomenuo je i prijetnju terorizma i stanje na Bliskom istoku te je izrazio nadu da su hrvatske službe spremne i u tijeku događaja jer bi, kako je rekao, "sve drugo bilo jako loše". Odgovarajući na novinarsko pitanje što bi HDZ, ako osvoji vlast, promijenio u radu tajnih službi, Karamarko je istaknuo kako bi najprije napravio inventuru. Izrazio je bojazan da su tajne službe možda bile zloupotrebljavane, što bi - "ako je to u pitanju, hipotetski govoreći" - promijenio. Ocijenio je da službe treba osuvremeniti i depolitizirati.

Na pitanje da komentira odustajanje od uvođenja poreza na nekretnine, rekao je kako je to predizborni potez. "Izborna je godina i Vlada nam je sve simpatičnija i simpatičnija, nudi sve više i više", dodao je. "Zbog približavanja izbora, Vlada će sve više dijeliti te lažne i šarene bombončiće ne bi li prevarila ovaj narod", istaknuo je i dodao kako se u pokušaju osvajanja drugog mandata "koriste čak i američkim PR-ovcima koji im ipak ne mogu dati gospodarski program". Karamarko je rekao kako je upoznat s problemima koje je HDZ imao posljednjih godina u Međimurskoj županiji, ali, istaknuo je, "HDZ raste na nacionalnoj razini i to se mora reflektirati i na tu županiju". "HDZ u Međimurju ima veliki prostor jer se HNS raspada kao stranka, a ni SDP ne postoji jer je to u biti interesna grupa", ocijenio je, dodajući kako će, s druge strane, vrijedni ljudi Međimurja znati prepoznati HDZ-ov gospodarski plan i to nagraditi na parlamentarnim izborima.