Dnevne novosti

Sabor: Agencija za nadzor osobnih podataka treba biti još prepoznatljivija

13.03.2015 07:25 ZAGREB, 12. ožujka 2015. (Hina), U raspravi o Izvješću Agencije za nadzor osobnih podataka za 2013. godinu malobrojni saborski zastupnici u četvrtak navečer upozorili su na rizike i opasnosti koje prijete sa drušvenih mreža i interneta i pozvali Agenciju da u javnosti postane još prepoznatljivija. 
"Mnogi ljudi nisu svjesni gdje sve ostavljaju svoje podatke pa se desi da se zapitaju odakle u osiguravajućem društvu kod kojeg nisu osigurani podaci o njima", upozorio je ravnatelj Agencije Anto Rajkovača. Iako je pohvalila napredovanje Hrvatske u zaštiti osobnih podataka, Nada Murganić (HDZ) je kazala kako se stječe dojam da se u vrijeme interneta teško i gotovo nemoguće zaštiti. "Imamo dobar zakon, no kako se zaštiti da ne dobivam rođendanske čestitke frizerskog salona u kojem nikada nisam bila", pitala se Murganić. "Jednom objavljeno na internetu vječno ostaje zabilježeno", upozorila je Martina Banić (HDZ) dodajući kako se, kada je riječ o društvenim mrežama, otkrivanjem osobnih podataka, svjesno odričemo vlastite privatnosti.

Domagoj Hajduković (SDP) upozorio je kako društvene mreže nisu jedino mjesto na kojem se zlorabe osobni podaci. U izvješću Agencije za nadzor osobnih podataka navodi se kako se broj izravnih nadzora povećao za čak 235 posto u odnosu na prethodnu godinu, napravljen je i plan reorganizcije Agencije u skladu s preporukama EU eksperata radi učinkovitijeg djelovanja, a Agencija je dobila i nova zaduženja vezana uz pristup Hrvatske Schengenskom sporazumu. U Izvješću se zaključuje kako građani imaju sve više povjerenja u Agenciju što dokazuje i veliki postotak njihovih potvrđenih rješenja od strane upravnih sudova.

Podnesenih zahtjeva za postupanje zbog kršenja zaštite osobnih podataka bilo je 212, provedene su 334 nadzorne aktivnosti te izravnih nadzora 240. U 2013. ukupno su donesena 183 rješenja i zaključka, što je povećanje od 190 posto u odnosu na godinu ranije. Važan dio izvješća su, kazao je ravnatelj Rajkovača, upravni sporovi protiv rješenja Agencije. Na 183 rješenja pokrenuto je osam upravnih sporova, a u šest su presude upravnih sudova potvrdila rješenja Agencije. "Iz naziva agencije nije jasno da se bavi pravom na pristup informacijama, što je osobito važno.

Hrvatska javnost nije s time dovoljno upoznata, a građani bi morali biti educirani o zaštiti osobnih podataka", zamjerila je Martina Banić (HDZ). Hajduković je rekao kako je Agencija ostvarila napredak u svom radu a mnoge preporuke koje su joj upućene su uvažene. "Agencija se otvorila javnosti, to nije lagano napraviti i to je dugotrajan proces", mišljenja je Hajduković.

Sabor je večeras kratko raspravio i Konačno izvješće o obavljenim poslovima i sredstvima utrošenim za Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2011. Popisivanje na terenu, u kojem je ukupno angažirano više od 17,5 tisuća sudionika, provedeno je u razdoblju od 1. do 28. travnja 2011. godine. Obrada popisnih podataka nije provedena planiranom dinamikom jer je zapošljavanje djelatnika potrebnih za obradu popisnih podataka izostalo u 2011. godini. Sveukupni troškovi Popisa 2011. iznose 117.074.419 kuna.