Dnevne novosti

Sisak: Vijećnici Županijske skupštine povećali naknade, HDZ oštro protiv

10.03.2015 07:10 SISAK, 9. ožujka 2015. (Hina), Većina u skupštini Sisačko-moslavačke županije, unatoč protivljenju župana Ive Žinića (HDZ) i stranaka HDZ-ove koalicije, na sjednici u ponedjeljak je izglasovala povećanje naknade za rad županijskim vijećnicima, predsjedniku i potpredsjednicima, te članovima radnih tijela Županijske skupštine. 
Sada vijećnici umjesto 500 kuna po sjednici primaju naknade od 600 kuna, i to mjesečno. Za članstvo u Županijskim odborima smanjili su naknadu sa 500 na 300 kuna, ali opet uveli mjesečnu isplatu, pa su opet na dobitku. Povećanje naknada izglasalo je 23-oje vijećnika SDP-a, HNS-a, HSP-a, Laburista, DSU-a, HS-a, Reformista, AHSS-a, SDSS-a, SRP-a te SDA. Protiv su bili vijećnici HDZ-ove koalicije. Za županijski proračun to znači izdvajanje nekoliko stotina tisuća kuna više na godinu za naknade. Oštro se suprotstavljajući takvim odlukama sisačko-moslavački župan Žinić rekao je kako je povećanje naknada županijskim vijećnicima "nemoralan čin".

Županijska većina je imala mogućnost da to izglasa i mi nismo mogli utjecati. No, ja i moji zamjenici im isplatu tih naknada nećemo nikad potpisivati, naglasio je HDZ-ov župan Žinić. "U vrijeme kada je socijalno stanje u županiji zabrinjavajuće, povećanje naknada predstavlja nemoralan čin. U brutu bi za povećane naknade trebali izdvojiti pola milijuna kuna na godinu, za što u županijskom proračunu nije predviđen novac", dodao je "U Županiji koja ima 20.000 nezaposlenih, koja je lani završila 13 milijuna u minusu zbog nebrige upravo tih vijećnika i bivše županice (Marine Lovrić Merzel), ima puno većih prioriteta o kojima županija i proračun treba brinuti, nego je isplata tih naknada", zaključio je župan Ivo Žinić.