Dnevne novosti

Protiv eksploatacije nafte u Jadranu i Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana

23.02.2015 07:25 SPLIT, 21. veljače 2015.(Hina), Projekt istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana ocijenio je u subotu u Splitu negiranjem elementarne demokracije, naglasivši da je najsporniji način na koji Vlada planira realizirati taj projekt, zbog čega traže da se na vrijeme odustane od projekta. 
Klub nezavisnih vijećnika s Jadrana okuplja vijećnike iz svih sedam jadranskih županija, a okupljaju se kako bi razmjenili iskustava i dogovorili akcije, kampanje i projekte iz područja zaštite okoliša i održivog razvoja Jadrana. U Splitu su danas održali tribinu i konferenciju za medije. Nezavisni vijećnik iz Omišlja na otoku Krku i predsjednik Udruge "Eko Kvarner", Vjeran Piršić rekao je da je projektom istraživanja i eksploatacije nafte Agencija za ugljikovodike Jadran podijelili u 28 parcela - "kao svoj vrt. Odlučili su dati koncesiju, a potom napravili izuzetno nekvalitetan i zakašnjeli dokument, bez da su o tome pitali županijska ili gradska vijeća, dodao je.

Piršić smatra da ako se i ne dogodi havarija na Jadranu, može se očekivati velika šteta za stanovništvo, iz dva osnova - za ribarstvo i za turizam. Za ribarstvo jer se istraživanje ugljikovodika provodi s nizom eksplozija pa je moguć utjecaj na ribe, dupine i kitove, kazao je. "Nitko ne može procijeniti štetni utjecaj na riblji fond. Druga dimenzija je turizam. Eventualni prihod od nafte je četiri posto prihoda od turizma. No kada se prve snimke naftnih platformi pronađu na Youtubeu, štete će biti daleko veće. Treće što želimo naglasiti je da bi u slučaju nekoga incidenta na platformi život na tim obalama bio onemogućen desetljećima jer bi se uništilo ribarstvo i turizam", rekao je Piršić.

Predsjednik Udruge "Eko Kvarner", procjenjuje da je studija o utjecaju na okoliš manjkava barem u četiri područja, kao što su potresi koji se događaju za vrijeme eksploatacije, utjecaj na turizam, more i na ribarstvo, te da je riječ o "totalno diletantskom dokumentu". Zbog toga su, kaže, odlučili krenuti u akciju s pet potrebnih točaka. Od resornog ministarstva zato traže da se proces zaustavi jer je, smatraju, došlo do kršenja propisa; drugi zahtjev je da se prije eventualnog nastavka sličnog projekta treba napraviti kvalitetnu i potpunu studiju utjecaja na okoliš, potom da se prije potpisa bilo kojeg ugovora konzultiraju jedinice lokalne samouprave, te da treba provesti referendum u svih sedam jadranskih županija. "Naš posljednji zahtjev je da umjesto eksploatacije Jadrana Hrvatska treba koristiti obnovljive izvore energije sunca i vjetra na Jadranu, te biomase u Slavoniji.

Ova je Vlada svjesno zabranila korištenje sunca i vjetra sa ciljem da gura projekte kao što je termoelektrana na ugljen u Pločama i Plominu, te istraživanje nafte na Jadranu. Ove zaključke ćemo poslati na sva općinska, gradska i županijska vijeća na Jadranu", rekao je Piršić. Zaključuje da je to minimum demokracije koje Hrvatska može i mora pružiti svojim građanima koji žive na Jadranu. Vijećnica iz Zadarske županije Marijana Botić napomenula je kako je cijeli posao oko projekta istraživanja nafte u Jadranu postavljen netransparentno i nezakonito, te da neće donijeti nikakve koristi obalnom stanovništvu ni Hrvatskoj. Ocjenjuje da projekt predstavlja pravni presedan u kojem će netko moći provoditi bitne poslove i to na način da krši zakone ove zemlje.

Zakon o istraživanju eksploatacije ugljikovodika je zakon rigidno postavljen, kazala je Botić, dodavši da je Hrvatska napredovala jedino kada je bazirala svoj napredak na moru i pomorskoj orijentaciji. "Bez toga smo praktički bez svoje povijesti. Poslovi na moru se uređuju Zakonom o pomorskom dobru i morskim lukama. To je zakon u čiji je razvoj implementirano niz međunarodnih konvencija. Ovdje se krši zakon, a najvažnije je da se krši zakon koji se odnosi na more. To su naši najstariji zakoni. U pomorskom zakonodavstvu more je subjekt i od njega se kreće, dok je u ovom zakonodavstvu more objekt koji će se iskoristiti jer je tako rekla Agencija. To je kuriozitet i ako bi se proširio po Hrvatskoj za nas bi bio poguban", zaključila je.