Dnevne novosti

VLADA Rezerve na izvješće pučke pravobraniteljice

20.02.2015 07:20 ZAGREB, 19. veljače 2015.Hina, Vlada je sa sjednice održane u četvrtak uputila Hrvatskom saboru mišljenje na izvješće pučke pravobraniteljice o obnovi nakon poplava u županjskoj Posavini, u kojem ukazuje na određene manjkavosti izvješća i daje dodatna pojašnjenja.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić ustvrdila je kako ne stoje prigovori pučke pravobraniteljice na smještaj osoba stradalih u poplavama u kontejnere. Kontejneri ne mogu zamijeniti dom, ali su opremljeni svime što se na tržištu može naći. Opačić tvrdi i da su neki građani sami odabrali privremeni smještaj u kontejnerima, jer je Vlada obiteljima s djecom nudila smještaj u hostelu u Borovu Naselju, ali oni su to odbili smatrajući da im je bolje biti u svome mjestu i nadgledati obnovu kuće.

Što se tiče problema s humanitarnom pomoći, ono što je bilo distribuirano preko Crvenog križa nije odgovornost Vlade, kazala je. Istaknula je da razumije nezadovoljstvo građana čije kuće još nisu obnovljene, ali država ne može obnavljati kuće s neurednom dokumentacijom, kao ni kuće građana koji su bili podstanari ili uopće nisu bili evidentirani kao stanovnici poplavljenih područja. Do sada je obnovljeno 1.060 kuća i izdano 1.947 odluka o obnovi, a planira se završetak obnove svih kuća do ljeta. Opačić je podsjetila da su do početka školske godine obnovljene sve škole i ambulante, te napomenula da je HEP stradalima u poplavama otpisivao dugove za struju.

Ocijenila je da su sva ministarstva dala sve od sebe kako bi pomogla postradalima. Premijer Zoran Milanović rekao je kako je Vlada nakon poplava učinila humanu i plemenitu stvar, ali i presedan, obnavljajući privatnu imovinu. Treba precizno reći što je sve Vlada učinila, a to je, tvrdi Milanović, jako puno. "Neka ostane zabilježeno da je Vlada praktički svakom tko je ostao bez imovine obnovila prostor za život, i to će ostati zapisano, ako ne zlatnim, a ono srebrnim slovima, možda ne u povijesti svijeta, ali u povijesti ove Vlade", rekao je Milanović.