Dnevne novosti

Istarska županija provodi javno savjetovanje o energentima za TE Plomin C

17.02.2015 07:20 PAZIN, 16. veljače 2015.Hina, Predsjednik istarske Županijske skupštine Valter Drandić pozvao je na konferenciji za novinare u Pazinu građane Istre, udruge i organizacije civilnoga društva da se uključe u javno savjetovanje kojemu je svrha uključiti ih u odlučivanje o energentu za termoelektranu Plomin C s pitanjem: "Da li ste za ili protiv da se kao energent u TE Plomin III koristi ugljen?"

"Vjerujemo da ćemo nakon tog savjetovanja, koje će trajati od danas do 15. ožujka, dobiti rezultat na temelju kojeg će i službena tijela Istarske županije moći donijeti odgovarajuću odluku", rekao je Drandić, dodajući da će nakon provedene rasprave Istarska županija sazvati savjetodavnu konferenciju. Ustvrdivši kako je ovo prvi put da Istarska županija kroz svoju skupštinu, kao najviše predstavničko tijelo građana, provodi jednu takvu aktivnost sa svim građanima, institucijama i udrugama, Drandić je rekao da je to savjetovanje potrebno jer se konstantnim pritiskom u prostorni plan Istarske županije nastoji uvrstiti i ugljen premda je tim planom jasno definiran plin kao energent za termoelektranu Plomin C.

Po njegovim riječima, Istarska županija i dosad se koristila svim zakonski raspoloživim sredstvima kako bi se spriječila uporaba ugljena kao energenta u TE Plomin i time poštovala volja građana. U prilog tomu podsjetio je kako je 1996. Istarska županija zatražila da se raspiše obvezujući referendum o nastavku izgradnje TE Plomin 2 na ugljen, koji je suspendiran, 2012. zatražila je raspisivanje obvezujućeg referenduma o izgradnji trećeg bloka TE Plomin, na koji se Vlada nije očitovala, te je godine protiv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja podnijela tužbu Upravnome sudu, koja je odbijena, a žalba na Visokom upravnom sudu je odbačena. Naposljetku, 2013. godine Istarska županija podnijela je tužbu Ustavnome sudu, koja je također odbačena.

"U Istarskoj županiji želimo da o ovakvim temama koje se odnose na zdravlje i zaštitu okoliša sudjeluju svi građani", poručio je Valter Drandić i ponovio kako je u tom slučaju stajalište Istarske županije bilo uvijek jasno s obzirom na to da je u svim prostorno-planskim dokumentima za TE Plomin C kao energent predviđen plin. Postupak savjetovanja koji je Istarska županija danas pokrenula, dodao je Drandić, zapravo je logičan slijed prijašnjih aktivnosti jer je županija iscrpila sve pravno-zakonske mogućnosti koje je imala. Odgovarajući na pitanje novinara, Drandić je rekao kako je to savjetovanje iznimno važno s obzirom na to da u Istri, kako je rekao, "očito nisu svi protiv ugljena", pri čemu je spomenuo predsjednika pulskoga SDP-a Danijela Ferića i predsjednika istarskoga HNS-a Ranka Švraku, koji su se, po njegovim riječima, javno očitovali za ugljen.