Dnevne novosti

Vrdoljak komunicira s američkim veleposlanstvom, ali brine i o hrvatskom gospodarstvu na tržištu Rusije

16.02.2015 07:30 PETLOVAC, 13. veljače 2015.Hina, Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je u petak navečer u vezi s odlaskom na gospodarski forum u Moskvi kako "intenzivno komunicira s američkim Veleposlanstvom i američkim dužnosnicima", da ćemo kao članica NATO-a i EU, poštovat sve odluke i sankcije, ali isto tako brinuti se i o našem gospodarstvu na tržištu Rusije" .
Odgovarajući na novinarska pitanja uoči izvještajne skupštine osječko-baranjskog HNS-a u Petlovcu ocijenio je kako skup u Moskvi nije politički, nego gospodarski događaj na koji ima obvezu otići zajedno s gospodarstvenicima koji posluju na ruskom tržištu "kako bi im se dalo šansu da uspostavom kontakata" ondje povećaju svoju prisutnost.
Na pitanje je li moguće da odustane od puta, Vrdoljak je odgovorio kako je to "iskomunicirano" i da s gospodarstvenicima odlazi na gospodarski forum od kojega se očekuje povećanje izvoza u Rusiju. Vrdoljak je rekao kako ne zna točan podatak kolike su šteta za hrvatsko gospodarstvo od sankcija Rusiji, ali dodao je da nisu male te da su najveće štete od tečaja rublja za hrvatske tvrtke koje posluju na ruskom tržištu.

Zamoljen da komentira prosvjede ekoloških udruga zbog najave eksploatacije nafte u Jadranu, ministar Vrdoljak je istaknuo kako je otvoren za sve konstruktivne prijedloge tijekom izrade strateške studije utjecaja na okoliš te je pozvao sve koji imaju stručne prijedloge da sudjeluju u njezinoj izradi. "Ono što ne smijemo dozvoliti je da uvozni lobi izlobira zaustavljanje projekata koji će hrvatskim građanima omogućiti jeftinije energente i pretvoriti Hrvatsku u izvoznika energenata, a ne uvoznika", rekao je Vrdoljak.

Sudjelujući na izvještajnoj skupštini Županijske organizacije Vrdoljak je rekao kako HNS u toj županiji treba donijeti ono što već donosi Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, a to je dolazak investitora i porast zaposlenosti te brza i učinkovita javna uprava. Predsjednik Županijske organizacije Stjepan Ćuraj rekao je kako HNS u Osječko-baranjskoj županiji ima oko 4000 članova, a cilj da ih do kraja godine okupi oko 4500. Također je rekao kako kako je zadovoljan rejtingom HNS-a te rezultatima ostvarenima na proteklim lokalnim izborima i predsjedničkim izborima, koji govore da stranka tu ima zavidnu snagu koja će biti potrebna na sljedećim parlamentarnim izborima.