Dnevne novosti

EU projekt zapošljavanja osoba s invaliditetom

13.02.2015 07:02 ZAGREB, 12. veljače 2015.(Hina), U okviru nastojanja poticanja zapošljavanje osoba s invaliditetom na zagrebačkom Agronomskom fakultetu u četvrtak je održana završna konferenciju EU projekta "Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi" na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija značajnih za kvalitetu života i zapošljavanje osoba s invaliditetom te predstavljeni rezultati projekta.

Cilj projekta je i edukacija predavača koji rade s osobama s invaliditetom pa je tako osposobljeno 14 edukatora koji će usvojena znanja iz područja ukrasne hortikulture prenositi na osobe s invaliditetom u svojim matičnim institucijama kako bi pridonijeli njihovom lakšem zapošljavanju na tržištu rada, rekao je koordinator projekta Hrvoje Grajner. Edukacija je provedena kroz teoretski i praktični dio u okviru kojeg su polaznici primjenjivali stečena znanja, kazao je Grajner i dodao kako projekt žele nastaviti i uz postojeće privući i neke nove suradnike. Program izobrazbe u području ukrasne hortikulture osobama s invaliditetom već dugi niz godina pomaže u pronalaženju posla u raznim europskim zemljama. 'Izobrazba kao priprema za posao u ukrasnoj hortikulturi' je IPA projekt vrijedan nešto više od 213.000 eura koji s 95 posto sufinancira Europski socijalni fond, izvijestio je Grajner.

Izobrazbu je na zagrebačkom Agronomskom fakultetu u sklopu projekta uspješno završilo 35 osoba s invaliditetom. Nositelj projekta je Sveučilište u Zagrebu - Agronomski fakultet, koji je edukaciju provodio zajedno s Udrugom za promicanje istih mogućnosti (UPIM) i Centrom za odgoj i obrazovanje Dubrava. Pravobraniteljica osoba s invaliditetom Anka Slonjšak rekla je kako je provedba takvih projekata pohvalno, pozitivno i izuzetno važno, jer osobe s invaliditetom tijekom školovanja nemaju mogućnost odrađivanja prakse i steći potrebna iskustva za tržište rada. Bitno je educirati poslodavce kako bi se u sinergiji upoznali sa sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditetom.

Govoreći o zapošljavanju osoba s invaliditetom u Hrvatskoj Slonjšak je podsjetila kako su od početka ove godine na snagu stupili neki podzakonski akti prema kojem poslodavac s najmanje 20 zaposlenih osoba, u realnom i javnom sektoru ima obavezu zapošljavanja takvih osoba. Nama je u interesu da se osobe s invaliditetom zaposle i očekujemo da će legislativa bit primjenjiva, jer je pravobraniteljstvo zaprimalo različite pritužbe koje su se prvenstveno odnosile na neprovođenje zakona i gdje smo vidjeli da sustav nije prepoznao njihove sposobnosti u dovoljnoj mjeri. Također očekujemo da će se poslodavci upoznati sa svojim obvezama, ali ne želimo im ništa nametati nego da shvate da su osobe s invaliditetom mogu biti vrijedni i marljivi radnici ako im se pruži prilika, istaknula je Slonjšak. Na konferenciji su sudjelovali i potencijalni poslodavci.