Dnevne novosti

Moratorij na ovrhe građana koji su ušli u rizik s Raiffeisen zadrugama

05.02.2015 07:13 ZAGREB, 4. veljače 2015.(Hina), Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac upozorio je u srijedu na problem ovrha građana koji su ušli u riskantne kreditne aranžmane sa štednim zadrugama u grupaciji Raiffeisen te zatražio donošenje zaključka o moratoriju na takve ovrhe.

"Naš prijedlog je da Sabor usvoji zaključak kojim će se proglasiti moratorij na ovrhe u slučaju zadruga štednih Raiffeisen grupacije", pojasnio je Pupovac nakon stanke koju je u Saboru zatražio zajedno sa još nekoliko klubova. Predložio je također i da Sabor predloži Vladi, Hrvatskoj narodnoj banci i Ministarstvu financija da visoko istaknu važnost svijesti o zaduživanju kod građana te da se stvore obveze da se ugovornim formulacijama taj rizik istakne i bude sastavi dio ugovornog teksta. "Time bi građani imali svijest koju vrstu rizika kad se upuštaju u kreditne aranžmane", pojašnjavao je taj SDSS-ovac.

"Vi znate da se Saboru ne može dozvoliti mana volje. Sabor je odlučivao o zaključcima koji su podneseni u skladu s poslovničkom procedurom. Zato što je Sabor odlučivao o jednom zaključku i odbio ga možete biti nezadovoljni i imate pravo na nezadovoljstvo ali to je svršena stvar koja se može ispraviti samo novom procedurom", uzvratio mu je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

"Država je svoje građane pustila divljim zvjerima da padnu u škare onih za koje je policija utvrdila da su djelovali nelegalno. Zašto se ne stavi moratorij na pljenidbe", pitao se nezavisni Branko Vukšić. Zalaže se, kaže, da se oni koji imaju jedinu imovinu, stan ili kuću, ne smiju ozlovršiti - bez obzira gdje je uziman kredit i od koga. "Nepravede neće biti ispravljne dok se ne ukine devizna klauzula. Ne možemo dopustiti kaubojštinu na tržištu kredita", poručio je Vukšić.

Laburistica Nansi Tireli podsjetila je kako je 2005. potpisan Memorandum o razumijevanju između HNB-a i Saveznog ministarstva financija RH i Agencije za nadzor financijskog tržišta Republike Austrije u vezi s međusobnom suradnjom u području nadzora poslovanja banaka. "Imamo memorandum pomoću kojeg možemo riješiti dio problema i došlo je vrijeme da vlada i HNB pokažu dobru volju da želimo napraviti sve što je u našoj moći da 20 tisuća građana shvati kako netko brine za njih", kazala je Tireli.

HDSSB-ov Krešimir Bubalo također je zatražio hitno rješavanje i stavljanje na dnevni red točki koje rješavaju pitanje problema građana vezanih za ovrhe. "Očekujem predsjedniče da pomognete u tome da takve točke koje mislimo da su važne, neovisno o tome što ih mi iz oporbe stavljamo u dnevni red, da ipak zasluženo nešto prije dođu na red i da ih možemo raspraviti", rekao je Bubalo. Kada je riječ o onom što štedno kreditne zadruge Raiffeisen rade u Hrvatskoj, Bubalo je postavio i pitanje solemnizacija takvih ugovora te odgovornosti javnih bilježnika. "Gdje je odgovornost guvernera i gdje je njegova reakcija upravo Narodne banke na ono što se radilo godinama, a radilo se o kreditima koji su se, ne po zakonima HNB-a plasirali u RH", prozivao je HDSSB-ovac Bubalo.

HDZ-ov Ivan Šuker podsjetio je na zaključke njegovog kluba o moratoriji za građane koji su ušli u takve aranžmane, a koje je sabor odbio."Zaključak HDZ-a je išao samo ka tome da i konsenzusom kažemo da naprosto sve institucije Republike Hrvatske moraju poduzeti nešto da se pomogne tim ljudima", kazao je Šuker. "Zakon o potrošačkom kreditiranju u principu onakav kakav je ne rješava skoro pa ništa, rješava samo jedan segment da se problem treba gledati cjelovito. I ja odmah najavljujem da ćemo mi što se tiče ovih zadruga predložiti ponovo identičan zaključak kada bude rasprava o Zakonu o kreditnim institucijama", rekao je Šuker. Država ima sve poluge, da bez praktičkih izmjena bilo kojega zakona reagira, da pomogne blokiranim građanima kada je riječ o tim zadrugama, mišljenja je Šuker. Riječ je, kaže, o problemu koji je isključivo problem pravosuđa. "Dozvolimo da djeluje sustav. Bilo bi vrijedno da zatražimo informaciju o problemu i veličini problema i rješavanju, a ne da naložimo kako će se riješiti jer je problem puno kompleksniji", pozvao je predsjedavajući Hrvatskog sabora Josip Leko.