Dnevne novosti

Osnovana Lokalna akcijska grupa Zagora

04.02.2015 07:02 DUGOPOLJE, 3. veljače 2015.(Hina), Predstavnici pet općina Dalmatinske zagore – Dugopolja, Dicma, Klisa, Lećevice i Muća u utorak su u Dugopolju osnovali Lokalnu akcijsku grupu Zagoru kojoj je svha osmisliti zajedničke strategije za razvitak gospodarstva na tom području i prijavljivati se za korištenje razvojnih financijskih sredstava iz EU fondova. 
"Riječ je o ruralnom području od 606 kilometara četvornih koje je prava Dalmatinska zagora jer nema dodir s morem, a namjera nam je stvarati zajedničke projekte za gospodarski razvitak tih pet općina i kandidirati projekte za dobivanje financijskih sredstava iz fondova Europske unije, ali i razvojnih financijskih sredstva iz domaćih ministarstava", rekao je za Hinu zamjenik načelnika općine Dugopolja Stipe Rogošić, koji je izabran za predsjednika Lokalne akcijske grupe Zagore. Po njegovim riječima, tih pet općina Dalmatinske zagore imaju veliki, ali neiskorišteni gospodarski potencijal, a ta je akcijska grupa oblik udruživanja jedinica lokalne samouprave koji omogućuje gospodarski razvoj.

Lokalna akcijska grupa Zagora svoju šansu za gospodarski napredak vidi u činjenici kako se iz EU fondova posebice mogu dobiti financijska sredstva za razvoj ruralnih područja, rekao je Rogošić. Dodao je kako je u Skupštini te akcijske grupe od 30 članova pet predstavnika udruženih općina, a ostalo su predstavnici gospodarskih tvrtaka i civilnog društva. "Vodili smo računa da postupimo po tzv. leader metodologiji koja podrazumijeva da u ovakvom udruživanju jedinica lokalne samouprave, koje namjeravaju zajednički tražiti financijska sredstva iz fondova EU, u tijelima odlučivanja treba biti najmanje 50 posto članova iz gospodarstva i sektora civilnog društva", rekao je Rogošić.