Dnevne novosti

Predsjedništvo IDS-a poduprlo savjetodavni referenduma o TE Plomin C

04.02.2015 07:07 PULA, 3. veljače 2015.Hina, Predsjedništvo stranke na sinoćnjoj sjednici u Labinu raspravljalo o mogućnostima raspisivanja savjetodavnog referenduma o termoelektrani Plomin C, potvrdio je u utorak Hini predsjednik IDS-a Boris Miletić. 
"IDS podupire odluku gradonačelnika Labina i načelnika općina Raša, Pićan, Sveta Nedjelja i Kršan da se građanima Labinštine omogući demokratsko izjašnjavanje stava o TE Plomin C", rekao je Miletić dodavši kako je IDS u svim dokumentima, a naročito kroz prostorni plan Istarske županije bio uvijek jasan i nedvosmilen te je istaknut plin, a ne ugljen kao energent u projektu izgradnje Termoelektrane Plomin C. Miletić je istaknuo kako IDS stoga podupire raspisivanje savjetodavnog referenduma, ali prije toga grad Labin i preostale četiri općine moraju održati sjednice gradskoga i općinskih vijeća o navedenoj temi i donijeti potrebne odluke. Time je IDS podupro nedavnu odluku Koordinacije gradonačelnika Grada Labina Tulia Demetlike i načelnika tih općina o potrebi da se građanima Labinštine omogući izjašnjavanje o TE Plomin C.

Inače, skupština Istarske županije na tematskoj sjednici održanoj još u listopadu 2012. godine donijela je zaključak kojim poziva Vladu da u Istri raspiše referendum o ovome projektu, međutim on nije prihvaćen. "S obzirom da je ovaj investicijski projekt od velikog interesa i smatra se prioritetom za državu u javnom sektoru iz područja energetike, od iznimne je važnosti da se na takvim važnim projektima omogući demokratsko izjašnjavanje stava građana Labinštine", zaključio je Miletić. Labinski gradonačelnik Tulio Demetlika kazao je danas kako će se sjednice gradskih i općinskih vijeća održati do kraja veljače a zatim kreće rok od 30 dana za raspisivanje savjetodavnog referenduma.