Dnevne novosti

Predsjednik HND-a zadovoljan presudom kojom je Index oslobođen

02.02.2015 07:20 ZAGREB, 30. siječnja 2015.(Hina), Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka izrazio je zadovoljstvo presudom kojom je danas na Općinskome sudu u Rijeci portal Index.hr oslobođen tužbe bivšeg ministra financija Slavka Linića. 
"Posve je bjelodano da je Index imao pravo izvijestiti o događaju na kojem se okupio određeni broj građana koji su prosvjedovali protiv korupcije i isticali transparente na kojima je izrijekom spomenut i Linić", rekao je Zdenko Duka. Radilo se o prosvjedu građana protiv političara i tu je svakako postojao javni interes, istaknuo je, dodajući da je dužnost medija da prenesu takvu informaciju čak i ako nije istinit sadržaj koji je istaknut na transparentu. Uz napomenu da Linić nije tužio Hinu nego Index, koji je prenio Hininu vijest, Duka je zaključio da su javne osobe, a posebno političari, izloženi sudu javnosti te da je i zato razumljiva i opravdana prvostupanjska oslobađajuća presuda Općinskoga suda u Rijeci.

Sutkinja Općinskoga suda u Rijeci Ana Pirc u cijelosti je odbila tužbeni zahtjev bivšeg ministra financija, saborskog zastupnika Slavka Linića, koji je od nakladnika Index promocije tražio 50.000 kuna za naknadu štete, koja je, kao je tvrdio, nastala objavom članka u kojem se vrijeđa njegova čast i ugled. Linić je u prosincu 2013. tužio Index zbog članka "Policija u Rijeci uklonila transparent: Don Linić i njegovi poslušni egzekutori", smatrajući da se u tekstu vrijeđaju njegov ugled i čast jer ga se na plakatu proziva za korupciju i druga kaznena djela. Index je prenio Hinin tekst "Rijeka: postavljen natpis na kojem su Linić i drugi optuženi za korupciju" u kojem se izvještava kako je skupina građana pod nazivom "Pokret otpora" na pročelje zgrade postavila golem natpis s fotografijama deset osoba koje su prozvali za korupciju.