Dnevne novosti

UN održao prvu sjednicu posvećenu antisemitizmu

26.01.2015 07:03 NEW YORK, 23. siječnja 2015.(Hina/dpa), Opća skupština UN-a u četvrtak je po prvi puta u povijesti održala sjednicu u čijem je fokusu bilo pitanje antisemitizma, na kojoj su države članice izrazile zabrinutost zbog rasta antižidovskog raspoloženja u svijetu. 
Sjednica, koju su zemlje članice zatražile još u listopadu prošle godine, održana je dva tjedna nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je ubijeno 17 ljudi, od kojih četvero u košer trgovini. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je naglasio kako je suprotstavljanje antisemitizmu dužnost Ujedinjenih naroda i jedna od temeljnih odrednica ideje postojanja te organizacije. "Borba protiv antisemitizma sastavni je dio naše težnje za uspostavom mirnog suživota i temeljnih ljudskih prava za sve", kazao je Ban u video poruci. "Tamo gdje cvate antisemitizam zasigurno ima i drugih oblika diskriminacije", napomenuo je.

Međunarodna organizacija Ujedinjeni narodi uspostavljena je nakon Drugog svjetskog rada s ciljem održavanja mira i sigurnosti u svijetu, te sprečavanja ponavljanja holokausta. Na povratak "prokletstva" antisemitizma u središnjem je obraćanju skupštine upozorio francuski filozof i pisac Bernard-Henri Levy. "Ovoj je skupštini dodijeljena sveta dužnost sprječavanja ponovnog buđenja tih zastrašujućih duhova. No, oni su se vratili i zato smo ovdje", kazao je Levy. Istaknuo je da je antisemitizam "radikalno nečovječan" i "apsolutno podao" koncept, te je pozvao zemlje članice na akciju "protiv mržnje" kako bi se svijetu pokazalo da "zvijer može biti zadržana u kavezu". "Svijet bez Židova ne bi bio svijet", kazao je.

Na rast napada na Židove i jačanje antisemitskog raspoloženja diljem svijeta i u Njemačkoj upozorio je i državni tajnik za europska pitanja u njemačkom ministarstvu vanjskih poslova Michael Roth. Istaknuo je kako za tako nešto nema opravdanja i obećao da će njegova zemlja učiniti sve kako bi zaštitila židovske zajednice. "Želim biti jasan: antisemitizam predstavlja opasnost ne samo za židovske zajednice, već i za društvo u cjelini", kazao je Roth. Američki predsjednik Barack Obama u priopćenju je istaknuo kako antisemitizam predstavlja prijetnju temeljnim vrijednostima slobodnog društva kao što su pluralizam, raznolikost, te sloboda vjere i izražavanja. Američka predstavnica u UN-u Samantha Power pozvala je na zajedničku akciju vlada i društava radi uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija, dok je izraelski predstavnik Ron Prosor istaknuo da njegova zemlja neće šutke podnositi opresiju te pozvao druge zemlje da se pridruže Izraelu u toj borbi. "Neka iz dvorana ove institucije na europske ulice, do glavnih gradova svih zemalja bude odaslana poruka: zauzmite se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo borbom protiv antisemitizma", poručio je Prosor.