Dnevne novosti

Srbijanski odvjetnici nakon četiri mjeseca prekidaju štrajk?

19.01.2015 07:10 BEOGRAD, 17. siječnja 2015.(Hina), Odvjetnici u Srbiji na korak su do prekida četveromjesečnog štrajka nakon što je srbijanska vlada u subotu ujutro usvojila izmjene i dopune niza spornih zakona koje će uputiti u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

Kako je priopćeno iz vlade, usvojene su izmjene zakona o javnom bilježništvu, o prometu nekretnina, izvanraspravnom postupku, te obiteljski zakon i zakon o naslijeđivanju, te je upućen zahtjev Skupštini Srbije da ove prijedloge razmotri na izvanrednoj sjednici.

Skupština Odvjetničke komore Srbije (AKS) u petak navečer donijela je uvjetnu odluku o prekidu štrajka, čemu je prethodilo usuglašavanje prijedloga izmjena spornih zakona s predstavnicima ministarstva pravosuđa. Štrajk će biti prekinut kad Skupština Srbije usvoji dogovorene izmjene i dopune propisa i kad te izmjene budu objavljene u "Službenom glasniku", čime praktički stupaju na snagu.

Odvjetnička komora istaknula je da bi svaki drugi način prekida štrajka obesmislio ustrajnost u dosadašnjim prosvjedima i štrajku, te prinicipe odvjetničke profesije. Odvjetnici u Srbiji štrajk su započeli 10. rujna zahtjevajući smanjenje paušalnog poreza i promjene više zakona, među kojima i zakona o javnom bilježništvu kojim su bilježnicima dodijeljene ranije ovlasti odvjetnika, poglavito u posredničkim poslovima u kupoprodaji nekretnina.

Štrajk je započela Odvjetnička komora Beograda, a kolege iz cijele Srbije pridružile su im se 17. rujna nakon što je skupština Odvjetničke komore Srbije 13. rujna usvojila odluku o štrajku i zahtjeve da se izmjeni Zakon o javnom bilježništvu i prateći set zakona, regulira paušalno oporezivanje odvjetnika i zatraži smjena ministra pravosuđa. Od 17. rujna je srbijansko pravosuđe praktično u kolapsu jer su odgođena skoro sva suđenja, a po dosadašnjim procjenama riječ je 120.000 do 130.000 odloženih ročišta.