Dnevne novosti

Odbor za Ustav pokrenuo proceduru izbora dva ustavna suca

16.01.2015 07:29 ZAGREB, 15. siječnja 2015.(Hina)Saborski Odbor za Ustav pokrenuo je u četvrtak proceduru izbora dva ustavna suca, a članovi Odbora izrazili su nadu kako će se naći za to potrebna dvotrećinska većina, upozorivši da bi u protivnom moglo doći do paraliziranja Ustavnog suda i ukupnog ustavnog poretka u Hrvatskoj. 
Jedno mjesto u Ustavnom sudu upražnjeno je još od 2010., kada je istekao mandat ustavnoj sutkinji Nevenki Šernhorst, a Ustavni sud od tada radi s 12 sudaca. Budući da je predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec izvijestila Sabor da za šest mjeseci istječe mandat i Davoru Krapcu, Odbor za Ustav odlučio je raspisati javni poziv pravnim fakultetima i drugim institucijama te pojedincima koji smatraju da ispunjavaju uvjete. Javni poziv bit će otvoren 30 dana, nakon čega će Odbor provesti javnu raspravu o kandidaturama i javno saslušanje svih kandidata. Potom će sastaviti i Saboru predložiti listu kandidata koji ulaze u uži izbor.

Ustavne suce Sabor bira dvotrećinskom većinom, što znači da je nužan dogovor vladajućih i oporbe. Ta je odredba u Ustav ušla 2010., nakon čega je Sabor u dva navrata bezuspješno pokušao popuniti upražnjeno mjesto Nevenke Šernhorst. Laburist Dragutin Lesar upozorio je na sjednici u četvrtak da Ustavni zakon o Ustavnom sudu još uvijek nije usklađen s ustavnim promjenama iz 2010. te da još uvijek za izbor ustavnih sudaca propisuje kvalificiranu, a ne dvotrećinsku većinu. "Imamo dva akta istog ranga koji propisuju različit postupak izbora ustavnih sudaca", kazao je Lesar, a na odgovor kolega iz Odbora da akt koji je donesen kasnije, dakle Ustav, derogira raniji propis, odgovorio je kako je svjestan toga, ali želi upozoriti da postupak usuglašavanja Ustavnog zakona još uvijek nije pokrenut. "Zašto to sad ne pokrenemo? 'Ajmo, ljudi, usuglasiti pravne akte ove države", pozvao je Lesar.

Činjenicu da je Ustavni sud u krnjem sazivu još od 2010. Milorad Pupovac (SDSS) nazvao je indikatorom političke neodgovornosti stranaka i zastupnika. Smatra da se ustavne suce ranije biralo na temelju stranačkih interesa, a ne na temelju propisanih etičkih i profesionaalnih kriterija. "Čovjek ne može vjerovati da se u ovoj državi ne mogu naći dvije osobe koje bi odgovarale i SDP-u i HDZ-u i istodobno odgovarale najvišim etičkim i profesionalnim vrijednostima", rekao je Pupovac.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) uvjerena je da će se naći većina za izbor ustavnih sudaca. "Ako se ovako nastavimo ponašati, blokirat ćemo rad Ustavnog suda", upozorila je Antićević Marinović. S tim je suglasan i Vladimir Šeks, koji je podsjetio da do kraja godine ističe mandat još petoro ustavnih sudaca te da će Ustavni sud, ne imenuju li se novi suci, ostati bez kvoruma. "Velika je odgovornost Odbora, Sabora i svih političkih faktora da ne dođe do takve paralize ustavnog poretka", rekao je Šeks.