Dnevne novosti

Charlie Hebdo: Diljem svijeta skupovi solidarnosti protiv mržnje

12.01.2015 07:42 ZAGREB, 11. siječnja 2015.(Hina) Paralelno s republikanskim mimohodom u Parizu, u nedjelju su diljem svijeta organizirani skupovi solidarnosti protiv mržnje i za slobodu izražavanja.

U središtu Bruxellesa se na poziv građanske inicijative pod sloganom "Zajedno protiv mržnje" okupilo oko 20.000 ljudi. Sudionici okupljanja isticali su transparente na kojima je pisalo "Ja sam Charlie". Među njima su bili brojni francuski političari i predstavnici medija, članovi francuske zajednice u Belgiji te predstavnici židovskih i muslimanskih udruga. Istodobno su, javljaju agencije, uredi belgijskog frankofonog lista Le Soir evakuirani nakon anonimnog poziva i prijetnje bombaškim napadom.

Više od tisuću stanovnika Londona s olovkama u rukama okupilo se u središtu glavnog britanskog grada u znak počasti žrtvama napada na Charlie Hebdo. Okupljeni, koji su sjedili na stubama Nacionalne galerije, točno u 15 sati su ustali i u zrak podignuli ruke "naoružane" olovkama te natpise na kojima je pisalo "Ja sam Charlie". Među njima je bio i zamjenik britanskog premijera Nick Clegg. Brojni Palestinci izašli su u nedjelju na glavni trg u Ramalahu, sjedištu Palestinske samouprave na Zapadnoj obali, u znak solidarnosti s Francuzima. Među mnoštvom francuskih i palestinskih zastava isticao se natpis na kojemu je pisalo - "Palestina je solidarna s Francuskom u borbi protiv terorizma".

Među okupljenima su bili i novinari i palestinski čelnici. U Gazi će se večeras ispred Francuskog kulturnog centra zapaliti svijeće. I u središtu Madrida, kod Puerte del Sol, u nedjelju se okupilo više stotina ljudi. Nosili su francuske zastave i transparente, a nakon nekoliko minuta šutnje otpjevali su francusku himnu Marseljezu. Stanovnici su na mimohod pozvani u subotu putem društvenih mreža. "Ovdje smo da bismo pokazali kako nas nije strah. To je bio strašan barbarski čin, napali su univerzalne vrijednosti", rekao je za AFP jedan 21-godišnjak.

Grupa iz središta grada kasnije se pridružila drugoj grupi sudionika mimohoda na željezničkoj postaji Atochi, gdje su islamisti 11. ožujka 2004. izveli najkravije napade u Europi u kojima je poginula 191 osoba. Uz transparente na grčkom i francuskom, oko 1500 grčkih građana u nedjelju je u Ateni i Solunu iskazalo solidarnost s Francuskom. "Ubojstva u Parizu bila su 11. rujna Europe, to je islamofašistički rat protiv demokracije", rekla je za AFP jedna sudionica okupljanja. Solidarnost s Francuzima ispred francuskog veleposlanstva u Berlinu u nedjelju poslijepodne iskazalo je oko 18.000 ljudi. Među okupljenima je bilo i puno Francuza. Pred zgradom od srijede gore svijeće. Na pročelju zgrade u trodimenzionalnoj projekciji ispisane su tri riječi - "Ja sam Charlie", a novinar AFP-a među transparentima je zamijetio i karikaturu proroka Muhameda. U glavnome gradu Austrije Beču u nedjelju se pred sjedištem sjedištem parlamenta u znak solidarnosti okupilo oko 12.000 ljudi pod sloganom "Zajedno protiv terorizma".