Dnevne novosti

HHO: Omogućiti glasovanje što većem broju hrvatskih državljana

09.01.2015 07:06 ZAGREB, 8. siječnja 2015.(Hina), Izvršni odbor Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) poručio je u četvrtak da na predsjedničkim izborima, kao i svim drugim, treba omogućiti sudjelovanje što većem broju hrvatskih državljana, te je pozvao građane da u što većem broju izađu na izbore, a državne institucije da im budu što kvalitetniji tehnički servis.
Zaključivanjem popisa birača 19. prosinca, temeljem upisa u biračke spiskove, pravo sudjelovanja na izborima ima 3.729.281 birač, od čega 8.300 birača koji su se aktivno registrirali budući nemaju registrirano prebivalište u Hrvatskoj, priopćio je HHO. Međutim, naglašava HHO, ni jedan birač koji nije na popisu birača na dan zaključenja popisa (njih oko 700.000), ne gubi biračko pravo i može sudjelovati u drugom krugu predsjedničkih izbora bez obzira na to je li na popisu birača, ako ispuni za to propisane uvjete. Takvi birači su, tvrdi HHO, birači u dijaspori koji se nisu aktivno registrirali na vrijeme, birači koji stvarno žive u Hrvatskoj ali na dan zaključivanja popisa nemaju važeću osobnu iskaznicu, birači koji žive u Srbiji ali nisu odjavili svoje prebivalište u Hrvatskoj, birači koji žive u BiH ali imaju prijavljeno prebivalište i u Hrvatskoj, te klasični "gastarbajteri".

HHO posebno upozorava građane da, prema stajalištu nadležnih institucija, svi hrvatski državljani kojima je nakon 29. prosinca prestala valjanost osobne iskaznice, slijedom stupanja sa snagu novog Zakona o prebivalištu osobnu iskaznicu ipak mogu koristiti kao identifikacijski dokument prilikom izlaska na biralište. Prema hrvatskim zakonima hrvatski državljani koji imaju biračko pravo, a nisu upisani u izvatke zaključenog popisa birača dostavljene na biračka mjesta, mogu na dan izbora dokazivati pravo na glasovanje potvrdom za glasovanje, koju izdaje nadležni ured državne uprave prema mjestu prebivališta birača.

Biračima koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a nisu aktivno registrirani, potvrde za glasovanje izdaju diplomatsko-konzularna predstavništva Republike Hrvatske u svijetu. Slijedom toga, svaki hrvatski državljanin koji nije na popisu birača može od državne uprave zatražiti potvrdu s kojom može pristupiti izborima, naglašava HHO. Dio hrvatskih državljana-birača koji žive u BiH ili Srbiji dolazit će na izbore u Hrvatsku, budući da tu imaju registrirano prebivalište, a veliki dio njih, prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, dolazit će u organizaciji političkih stranaka. HHO pozdravlja dolazak tih birača u organizaciji političkih stranaka i društava, budući oni time ispravljaju pogreške državne administracije, koja im nije omogućila kvalitetno glasovanje u BiH i Srbiji, navodi se u priopćenju.