Dnevne novosti

Ostojić: Hrvatska je spremna spriječiti terorističke napade

09.01.2015 07:04 ZAGREB, 8. siječnja 2015. Hina, Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović poručili su u četvrtak da je Hrvatska spremna spriječiti terorističke napade poput onog u Parizu.

"Hrvatska nije zemlja koja nije imuna od mogućeg terorističkog napada, ali odgovor na to imamo - to znači sustavno se borimo protiv istoga", rekao je Ostojić novinarima uoči sjednice Vlade. Istaknuo je pritom da je prije tri dana u Varaždinu presječen lanac opskrbe oružjem koje, kaže, sigurno ide za terorističke skupine ili organizirani kriminal. Ostojić je najavio da će tijekom dana u biti izneseni podaci o novoj sličnoj akciji provedenoj u Splitsko-dalmatinskoj županiji. "To je naš doprinos borbi protiv terorizma i u njoj se ne može odustati", istaknuo je.

"Ponavljam, daleko od toga da Hrvatska ne može biti cilj. Može, ali pripremamo se za to, sudionici smo antiterorističke koalicije i to je ispravno što Hrvatska radi", ustvrdio je Ostojić. Izrazio je sućut obiteljima poginulih u terorističkom napadu u Parizu. "Nažalost, takvih događaja će biti još, ali nema povlačenja", dodao je. S obzirom na to da su se napadači u Parizu vratili u Francusku iz Sirije, gdje su se borili na strani ISIL-a, novinare je zanimalo ima li hrvatskih državljana u Siriji.

Ostojić kaže kako nema informacija da se u Siriji na strani ISIL-a bore ljudi iz Hrvatske te pritom naglašava da je islamska zajednica u Hrvatskoj izuzetno dobro inkorporirana u hrvatsko društvo. Islamska zajednica u Hrvatskoj osuđuje svaki oblik terorizma i to je najbolji način na koji se može pomoći Hrvatskoj i ljudima koji su islamske vjeroispovijesti, rekao je Ostojić. Klisović također naglašava da sigurnosni sustav Hrvatske dobro funkcionira.

"Mislim da ne postoji strah za hrvatske građane, mislim da naš sigurnosni sustav dobro funkcionira. Mi smo dio NATO sigurnosnog sustava i s ovakvim prijetnjama, kao što je ova realizirana u Parizu, znat ćemo se nositi", rekao je Klisović dodavši kako ipak nitko nije do kraja siguran da može spriječiti takve stvari. U srijedu je u Parizu ubijeno 12 osoba, među kojima dva policajca, u napadu koji su strojnicama izvela najmanje dvojica zamaskiranih muškaraca na sjedište satiričkog tjednika Charlie Hebdo.