Dnevne novosti

Vlada: Nastavak borbe protiv korupcije i dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika

05.01.2015 07:15 ZAGREB, 2. siječnja 2015. (Hina), Premijer Zoran Milanović najavio je u petak na sjednici Vlade nastavak borbe s korupcijom, donesena je odluka o nastavku privatizacije Imunološkog zavoda a na zatvorenom dijelu sjednice odlučeno je o dodjeli deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu Milanović je na početku sjednice pozvao ministre da svojim radom u 2015. godini "posiju sjeme za dobivanje novog mandata", vladajuće koalicije te najavio da će politički credo njegove vlade i dalje biti vladavina prava i obračun s korupcijskom hobotnicom.

On je dodao kako i dalje neki političari pružaju otpor kada se istaknuti članovi njihovih stranaka nađu na udaru zakona, odnosno DORH-a i USKOK-a. "Praktički pružaju otpor, prijete DORH-u i kažu da svoje ne daju. Takvi se slikaju uz bok i uz rame predsjedniku i predsjednicima stranaka u Hrvatskoj. Ništa se nije promijenilo, sve je isto", ustvrdio je Milanović. Za razliku od takvih, vladajuća koalicija poštuje zakon. "Nama je vladavina prava politički credo i ako u tome netko od tzv. naših mora platiti cijenu - platit će je. Tome nismo stajali na putu, osobno nisam stajao na putu i nećemo stajati na putu", poručio je premijer.

Premijer je u uvodnom obraćanju podsjetio na neke socijalne i razvojne mjere koje stupaju na snagu ove godine. Izdvaja tako nove porezne stope koja će, kaže, jednom brojnu građana omogućiti nešto veće prihode. Također je spomenuo novi sustav obračuna poreza na dodanu vrijednost za male poduzetnike koji imaju godišnji promet do tri milijuna kuna, što bi trebalo olakšati poslovanje značajnom broju ljudi. Iako će sve te mjere imati učinak na proračun, Milanović drži da ih se isplatilo donijeti jer će izazvati pozitivan kontraučinak, tj. povećanje potrošnje.

Odluka o istraživanju ugljikovodika i nastavak privatizacije Imunološkog zavoda

Na zatvorenom dijelu sjednice odlučeno je i o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu u istražnim prostorima ugljikovodika. Odlukama je dodijeljeno 10 dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu. Ponude su pristigle od ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora, a sukladno odluci pravo na istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na prvom javnom nadmetanju za istraživanje Jadrana dobili su Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilglas i Ina Konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora (Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 27 i Južni Jadran 28). Konzorcij ponuditelja Eni i Medoilglas dobio je dozvolu na jednom istražnom prostoru (Srednji Jadran 9), dok je Ina dobila dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na dva istražna prostora (Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26).

Vlada je donijela i odluku o provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda za kupnju nešto više od 54 posto dionica Imunološkog zavoda te o njihovoj početnoj cijeni od 49,3 kune za dionicu. Prema odluci, prikupljat će se obvezujuće ponude za kupnju 157.997 dionica iz državnog portfelja, što čini 54,38 posto temeljnog kapitala Imunološkog zavoda, a kontrolni paket dionica od 25 posto plus jedna dionica ostaje u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Početna cijena za kupnju dionica je 49,30 kuna po dionici, a investitor je dužan osigurati investicijsko ulaganje od najmanje 100 milijuna kuna za izgradnju novog postrojenja za proizvodnju, koje će osigurati trajno dobivanje dozvola za proizvodnju virusnih i bakterijskih cjepiva i krvnih derivata iz ljudske i životinjske plazme te alergena i preparata iz životinjske krvi. Rok završetka investicijskog ciklusa je godinu dana od potpisivanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica. Investitor mora osigurati i trajno održavanje proizvodnje na teritoriju Hrvatske te osigurati proizvodnju krvnih derivata iz ljudske plazme isključivo iz plazme prikupljene od populacije u Hrvatskoj, kako bi se osiguralo ostvarivanje načela samodostatnosti za proizvode iz plazme vlastitog porijekla, namijenjenih vlastitoj populaciji, temeljem sustava dobrovoljnog i neplaćenog davalaštva krvi.

Javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica i dokapitalizaciju Imunološkog zavoda raspisan je početkom svibnja, a na prodaju je bio ponuđen državni udjel od 73,41 posto dionica Imunološkog zavoda. Na njega je pristiglo osam pisama namjere, od čega su tri od inozemnih ulagača.

Vlada i dalje sufinancira prijevoz učenika

Država će i tijekom drugog polugodišta tekuće školske godine sufinancirati troškove javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola, odlučeno je na sjednici u petak. Pravo na sufinanciranje 75 posto troškova tako će i dalje ostvarivati učenici koji su u školskoj godini 2014./2015. upisali i redovito pohađaju srednju školu, kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a kojima udaljenost od mjesta prebivališta, odnosno boravišta do mjesta škole iznosi više od 5 kilometara. U ostatku cijene mjesečne učeničke karte mogu sudjelovati jedinice područne (regionalne) samouprave, prijevoznik i roditelj. Sredstva za sufinanciranje troškova međumjesnog javnog prijevoza u visini 255 milijuna kuna osigurat će se u državnom proračunu.