Dnevne novosti

Vlada produžila uredbu o uskrati prava na uvećanje plaće za 4, 8 i 10 posto

02.01.2015 07:30 ZAGREB, 31. prosinca 2014.(Hina), Vlada je u srijedu na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom se produžuje važenje Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće po osnovi ostvarenih godina radnog staža za tri mjeseca, odnosno do 31. ožujka 2015.

Tim zakonom je zaposlenima u državnim i javnim službama uskraćeno pravo na uvećanje plaće temeljem broja ostvarenih godina radnoga staža, koje je kolektivnim ugovorima ugovoreno u visini od 4, 8 i 10 posto.

Razlog za donošenje zakona bila je potreba za fiskalnom održivosti sustava državnih i javnih službi, odnosno ostvarivanje potrebnih ušteda u državnom proračunu, ističe Vlada. Na uskratu prava na uvećanje plaće u visini od 4, 8 i 10 posto ne primjenjuje se odredba članka 9. stavka 3. Zakona o radu po kojoj se u slučaju da je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, za radnika primjenjuje najpovoljnije pravo.