Dnevne novosti

Njemačka pomagala u odabiru talibana za likvidaciju

31.12.2014 07:00 BERLIN, 30. prosinca 2014.(Hina/dpa), Njemačka vojska pomagala je u odabiru talibanskih dužnosnika na listi za odstrel u ratu protiv terorizma u Afganistanu pod vodstvom NATO-a, izjavio je u utorak umirovljeni njemački general Egon Ramms.
Prema njegovim riječima, popisi meta, odnosno liste imena talibanskih dužnosnika koje je trebalo likvidirati, nisu bili samo djelo američkih i britanskih vojnih službi. Njemačka je, kazao je, u veljači 2010. ocijenila da su njezini vojnici u Afganistanu suočeni s ratnom situacijom.

Do rujna 2010. Ramms je bio general zadužen za stožer NATO-a u Brunssumu, u Nizozemskoj, koji je nadgledao operacije u Afganistanu."Te liste možemo pripisati NATO-u jer su sastavljene na raznim nivoima regionalnih zapovjedništava u Afganistanu i stožerima ISAF-a", rekao je Ramms.Njemački tjednik Der Spiegel prenio je da se na NATO-ovim listama za odstrel znalo naći i do 750 imena, dok je dnevnik Bild danas izvijestio da je stožer njemačkog kontigenta u Mazar-i-Sharifu bio zadužen za procjenu meta.