Dnevne novosti

Imenovan novi nadzorni odbor i uprava EPH, promjene i u impresumu

31.12.2014 07:13 ZAGREB, 30. prosinca 2014.(Hina), Imenovanjem novog Nadzornog odbora i uprave Europapress Holdinga (EPH), ali i promjenama u impresumu Jutarnjeg lista, završen je vlasnički preustroj najveće medijske izdavačke kuće u Hrvatskoj. 
U impresumu Jutarnjeg lista od srijede nema imena dosadašnjih komentatora Davora Butkovića i Mladena Plešea, zamjenika glavnog urednika Igora Alborghettija i urednika integriranog deska Mirana Pavića. Predsjednica peteročlanog Nadzornog odbora (NO) je Ana Hanžeković, starija kći novog većinskog vlasnika EPH Marijana Hanžekovića, potpredsjednik je profesor Žarko Puhovski, a članovi su splitski ekonomist Dejan Kružić, general i profesor na ETF-u Krešimir Ćosić i fra Ilija Živković, profesor na Bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

"Raznovrsnošću svjetonazora i političkih stavova članova NO novi vlasnici EPH žele osigurati zastupljenost široke palete stavova u svim izdanjima EPH", istaknuto je u Jutarnjem listu. Nadzorni odbor je nakon imenovanja postavio i zasad dvočlanu upravu medijske kompanije – uz predsjednicu Zrinku Vuković Berić, pridružio se i Tomislav Wruss, prvi glavni urednik Jutarnjeg lista.

Prema riječima novoga većinskog vlasnika EPH Marijana Hanžekovića, Jutarnji list "trebao bi koncepcijski biti glasilo liberalnog, socijaldemokratskog usmjerenja, s težištem na točnosti i relevantnosti". No, osim izbora novog vodstva medijske kompanije, iz impresuma Jutarnjeg lista brisana su imena nekih od dosadašnjih vodećih urednika i komentatora kojima je nova uprava EPH navodno otkazala suradnju.

Kako saznajemo, Davoru Butkoviću, Mladenu Plešeu i Igoru Alborghettiju otkazana je suradnja i prije službenog imenovanja Nadzornog odbora, a tu im je odluku navodno priopćila Ana Hanžeković. Miran Pavić, sin dosadašnjeg većinskog vlasnika EPH Ninoslava Pavića smijenjen je s mjesta urednika integriranog deska, ali i s funkcije direktora Europa Digitala - svih online izdanja EPH. S njim je smijenjen i Vuk Radić, urednik web izdanja Jutarnjeg lista i priloga 'Dobra hrana'.