Dnevne novosti

DIP: Ponavljanje na jednom biralištu ne može utjecati na izbore

31.12.2014 07:17 ZAGREB, 30. prosinca 2014. (Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) u utorak je i službeno objavilo da će se drugi krug predsjedničkih izbora održati u nedjelju, 11. siječnja, a u njemu će se naći dvoje kandidata koji su 28. prosinca osvojili najveći broj glasova, SDP-ov Ivo Josipović i HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović.
DIP je u utorak donio odluku o nepotpunim rezultatima prvog izbornog kruga. Odluka o potpunim rezultatima nije donijeta, bit će nakon što se 4. siječnja ponovi glasovanje na biračkom mjestu broj 7. u Zagrebu u Osnovnoj školi dr. Ivana Merza. Zagrebačko Gradsko izborno povjerenstvo (GIP) poništilo je, naime, glasovanje na tom biračkom mjestu, te odredilo ponavljanje, jer je u glasačkoj kutiji bilo više listića od broja glasača koji su izašli na izbore. DIP ističe kako glasovanje na tom biračkom mjestu ne može utjecati na rezultat izbora za predsjednika, niti na redoslijed kandidata utvrđen nakon prvog kruga.

"Iako se Odluka o ponavljanju izbora (…) temelji na Odluci o nepotpunim rezultatima izbora, upućuje se da je na biračkom mjestu br. 7., Hrvatski narodni vladari, OŠ dr. Ivana Merza, Ulica Račkoga 4, ukupno upisano 1655 birača, koji broj birača, i u slučaju odaziva i glasovanja svih birača samo za kandidatkinju, odnosno jednog od kandidata, ne može utjecati na rezultat izbora za predsjednika Republike Hrvatske (...), a niti može utjecati na utvrđen redoslijed kandidata", navodi DIP.

Povjerenstvo je, prema broju dobivenih glasova, utvrdilo redoslijed kandidata na predsjedničkim izborima održanim u nedjelju, 28. prosinca. Prvi je Ivo Josipović (kandidat SDP-a) koji je dobio 687.558 glasova ili 38,46 posto, druga HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Graba Kitarović sa 665.309 glasova ili 37, 22 posto, treći Ivan Sinčić (Živi zid) sa 293.562 glasa ili 16,42 posto, a četvrti Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) koji je osvojio 112.581 ili 6,30 posto glasova. DIP je utvrdio da nitko od kandidata nije dobio većinu potrebnu za pobjedu u prvom krugu - većina glasova svih birača koji su glasovali, čime su ispunjene pretpostavke da se izbori za predsjednika ponove, odnosno održi drugi krug.

DIP je pozvao biračice i birače da 11. siječnja izađu na izbore i glasuju. "Izbor predsjednika Republike Hrvatske je izbor osobe koja će narednih pet godina predstavljati i zastupati Hrvatsku u zemlji i inozemstvu te bitno utjecati na političke i druge prilike u zemlji, a posebice na njezino demokratsko ozračje. Takva velika odgovornost, koju ima dužnost Predsjednika, zahtijeva i odgovornost birača izaći na izbore i glasovati", poručio im je DIP. Glasovat će se na ukupno 6350 biračkih mjesta, od čega ih je 6260 u Hrvatskoj, a 90 u inozemstvu. Na izborni dan glasovanje traje 7 do 19 sati.