Dnevne novosti

NHS upozorava ministre na poslodavačke zloporabe smanjenja poreza na dohodak

24.12.2014 07:07 ZAGREB, 23. prosinca 2014. (Hina), Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su u utorak pismo ministru financija Borisu Lalovcu i ministru rada i mirovinskog sustava Mirandu Mrsiću u kojem ih pitaju što namjeravaju poduzeti u vezi sa zloporabama pohlepnih poslodavaca koji žele zloporabom izmjene sustava poreza na dohodak, od 1. siječnja iduće godine, ostvariti dodatne profite na račun radnika i države.
U NHS-u navode kako im se anonimno javljaju razočarani, uznemireni i bijesni radnici, krijući identitet u strahu od otkaza ili druge moguće poslodavačke odmazde i upozoravaju na najavu izmjena ugovora o radu. U njima će će im poslodavac, iako mu nisu nastupili neki poslovni problemi, bez obrazloženja smanjiti ugovoreni iznos bruto plaće tako da im u skladu s novim obračunom poreza na dohodak, izračunavati novi, manji iznos bruto plaće. Na taj način radniku neto plaća neće biti umanjena, ali neće dobiti ni bilo kakvo najavljeno i očekivano povećanje neto plaće, upozoravaju iz NHS-a.

Dodaju da će radnici tako ponuđenu izmjenu ugovora o radu u strahu potpisati, no boje se ostaviti podatke i prijaviti poslodavca ili barem navesti naziv tvrtke. Boje se, ali se nadaju i očekuju kako će neka kontrola, neki nadzor "uhvatiti" u tom činu njihove poslodavce ili će ih javna objava te njihove namjere, neovisno o tome što im se ne otkriva identitet, možda obeshrabriti da to i učine. Iz NHS-a podsjećaju da za poslodavca koji tako izmijeni radnikov ugovor o radu nema predviđenih sankcija, osim ako bi to činio suprotno mogućem važećem kolektivnom ugovoru ili bez izmjena pravilnika o radu, odnosno ako bi ugovorenu radnikovu plaću svojevoljno mijenjao bez izmjene ugovora o radu.

Bez obzira što se radi o gnjusnoj pohlepi takvih poslodavaca i što formalno ne krše zakon nudeći radnicima takve izmjene ugovora o radu, a koje će u strahu potpisati, ipak je riječ o varanju. Ti poslodavci, bez obzira koliko će ih biti, kad umanje radnicima bruto plaću smanjit će i državni prihod po osnovama doprinosa za obvezno zdravstveno osiguranje, za zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti te obvezno osiguranje u slučaju nezaposlenosti. To će ujedno povećati teret državnog proračuna, upozoravaju iz NHS-a. Nadalje, zbog smanjenja bruto plaće smanjit će se i prihod lokalne zajednice od poreza na dohodak i pripadajućeg prireza, uz već ranije zakonom reguliran umanjeni prihod zbog promjena u sustavu poreza na dohodak koje će i to "dodatno iskrcati na građane".

Povrh toga, s obzirom da se tim radnicima neto plaća neće povećati niti za lipu, državni proračun će ostati uskraćen i za očekivano povećanje prihoda od povećane potrošnje, a gospodarstvo od najavljene makar male potrošačke "injekcije potpore" povećanoj potrošnji, drže u NHS-u. Smatraju kako će zbog nezasitne, sramne pohlepe nekih poslodavaca, koji se posežu ne samo za par stotina, nego čak i za nekoliko desetaka kuna svojih radnika, samo kako bi imali više, bivati "legalno pokradeni" i radnici i država na nacionalnoj i lokalnoj razini. Takve poslodavce moralnost tog njihovog čina ne muči. Njih ne brine ni što će ostati uskraćeni i država za dio doprinosa i očekivano povećanje prihoda od PDV-a zbog povećane potrošnje i lokalne zajednice za dio poreza na dohodak i prireza. Dapače, možda se neki od njih čak i javno promiču kao društveno odgovorni poslodavci, no to je samo dno dna, ocjenjuju u NHS-u.

Ističu kako ih zbog svega toga ih treba prokazati, ne samo zbog nemoralnosti čina i "legalnog potkradanja" i radnika i države, nego i narušavanja ugleda svih onih poslodavaca koji su uredno primijenili zakon. U svemu će najviše uskraćen biti radnik i po osnovi smanjene uplate u mirovinske fondove i po osnovi neto plaće. A uz to, lokalna će mu zajednica umanjiti ili uskratiti neke potpore, odustati od nekih projekata, uvesti ili povećati prirez, poskupjeti komunalije, stoji, uz ostalo, u pismu koje je potpisao predsjednik NHS-a Krešimir Sever.