Dnevne novosti

Osijek: ministrica Opačić zadovoljna procesom deinstitucionalizacije socijalnih usluga

23.12.2014 07:01 OSIJEK, 22. prosinca 2014. Hina, Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić izrazila u ponedjeljak u osječkome Domu za psihički bolesne odrasle osobe zadovoljstvo procesom deinstitucionalizacije i transformacije domova socijalne skrbi čija je zadaća da osobe s invaliditetom više ne žive u institucijama, nego da ih se uključi u život zajednice.
Nakon što je početkom prosinca bila u Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Čepinu, u blizini Osijeka, gdje su joj predani ključevi te institucije, čime je označeno njezino zatvaranje i smještaj njezinih korisnika u stambene zajednice, ministrica je danas posjetila Dom za odrasle psihički bolesne osobe u Osijeku, iz kojeg je nekolicina korisnika smještena u stambene zajednice. Po riječima direktora tog doma Ladislava Lamze, u njemu je trenutačno 89 korisnika, a uslugama organiziranog stanovanja koriste se 53 korisnika iz čepinskoga i osječkoga doma u 17 stambenih jedinica.

Istaknuo je kako se očekuje da će do kraja 2015. na raspolaganju biti još 13 stambenih jedinica u kojima će boraviti 52 korisnika. Do daljnjega će u stacionaru ostati nepokretne osobe koje će do zatvaranja tog doma također biti smještene u organizirano stanovanje, rekao je Lamza. Dodao je kako je osječki dom, u kojem su nekad bile smještene starije osobe, najstariji u Hrvatskoj i da je na istome mjestu već 270 godina. Ta će zgrada biti preuređena tako da sadašnji korisnici koji će biti smješteni u stambene zajednice mogu dolaziti na razne aktivnosti, rekreaciju i druženje.

Ministrica Opačić istaknula je kako je u Hrvatskoj u posljednje tri godine 400 osoba s intelektualnim i mentalnim teškoćama izišlo iz institucije i počelo živjeti u stambenim zajednicama, gdje uz potporu asistenata stječu životne vještine te sudjeluju u aktivnostima zajednice. U program organiziranog stanovanja uz potporu države, koji se provodi od 1997. godine, uključeno je 705 korisnika, najviše u posljednje dvije godine za mandata ove Vlade, rekla je ministrica Opačić. Istanula je kako se očekuje da će do kraja 2015. u program organiziranog stanovanja osoba s mentalnih teškoćama biti uključeno još 500 korisnika u Hrvatskoj.

U osječkom Domu za psihički bolesne odrasle osobe i stambenim zajednicama u Trpinjskoj i Rovinjskoj ulici ministrica Opačić razgovarala je s korisnicima novog oblika skrbi. Korisnicima u stambenoj zajednici u Trpinjskoj ulici Stjepanu Gettu i Jelici Nemačić omogućeno je da zajedno žive u garsonijeri, čime je pokazana senzibilnost jer je riječ o osobama koje se vole, rekla je ministrica. U Domu za psihički bolesne odrasle osobe u Osijeku budući korisnici stambenih zajednica rekli su ministrici kako s nestrpljenjem čekaju da što prije uđu u nove domove. Jedna je žena rekla da se malo boji jer nije kuhala već 20 godina, a ministrica Opačić joj je odgovorila kako su joj to rekle i "neke druge korisnice koje sada kažu da su presretne zbog novoga stila života u stambenim zajednicama, gdje im pomažu asistenti".