Dnevne novosti

Sabor: zapošljavanje osoba s invaliditetom obveza i realnog sektora

15.12.2014 07:18 ZAGREB, 12. prosinca 2014.(Hina), Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom, kvotno zapošljavanje takvih osoba postaje obveza i realnog, ne samo javnog sektora.

Obvezu da zaposli osobu s invaliditetom imat će 7600 poslodavaca, precizirao je svojedobno ministar rada Mirando Mrsić. Od 1. siječnja iduće godine, svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika bit će dužni zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju zaposlenih i o djelatnosti koju obavaljaju. Od te obveze izuzeta su strana diplomatska i konzularna predstavništva te integrativne i zaštitne radionice. Iz obveze kvotnog zapošljavanja izuzeta su i predstavništva stranih osoba.

Poslodavac obvezu kvotnog zapošljavanja može ispuniti i na zamjenski način, sklapanjem ugovora o poslovnoj suradnji, kao i primanjem na praksu učenika s teškoćama u razvoju, studenata s invaliditetom. Tvrtke koje ne ispune kvotu, to jest ne zaposle određeni broj osoba s invaliditetom, plaćat će kazne u iznosu od 30 posto minimalne plaće, dakle oko 900 kuna po osobi. Ministar je uvjeren da će za oko 35 tisuća osoba s invaliditetom, odnosno za toliko radnih mjesta biti raspisane kvote. Sabor je u petak izmijenio i zakone o socijalnoj skrbi, o rodiljnim i roditeljskim potporama, potvrdio je ugovor o zajmu između Hrvatske i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekt modernizacije sustava socijalne zaštite.