Dnevne novosti

Cerar najavio tužbu zbog duga hrvatskih tvrtki Ljubljanskoj banci

10.12.2014 07:14 OPATIJA, 9. prosinca 2014.(Hina), Predsjednik slovenske vlade Miro Cerar izjavio je u utorak u Opatiji da će Slovenija možda tužiti Hrvatsku ne prizna li Zagreb dug hrvatskih poduzeća prema Ljubljanskoj banci, a predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović uzvratio je da to nije državna stvar, nego pitanje banke i tih tvrtki. 
Iako o toj temi premijeri nisu razgovarali na trilateralnom sastanku s austrijskim kolegom Wernerom Feymannom, novinari su Cerara i Milanovića pitali o tom dugogodišnjem neriješenom pitanju između dviju država."Prema nekim ocjenama stručnjaka, potraživanja Ljubljanske banke možda su veća od duga banke štedišama i mi to vrlo intenzivno proučavamo", rekao je Cerar na konferenciji za novinare. "Ako naši susjedi možda ne priznaju te dugove, razmišljamo u upotrebi pravnog sredstva", dodao je.

Milanović je rekao da Ljubljanska banka ima mogućnost da taj dug utuži, ali da država za to ne može odgovarati. "Čudim se što u 25 godina to nije procesuirano. To nije stvar države", naglasio je hrvatski premijer.Slovenija je prema presudi Europskoga suda za ljudska prava obvezna vratiti novac bivšim štedišama, a odboru ministara Vijeća Europe Ljubljana mora do 16. siječnja iduće godine predstaviti akcijski plan izvršenja te presude.