Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o strateškim investicijskim projektima

10.12.2014 07:22 ZAGREB, 9. prosinca 2014.(Hina), Saborsko zasjedanje nastavlja se u srijedu raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o strateškim investicijskim projektima RH, kojim Vlada dodatno želi olakšati ulaganja u Hrvatskoj. 
Zakonske izmjene trebale bi omogućiti lakše i fleksibilnije podnošenje financijske dokumentacije vezane uz projekt, a razlog je u činjenici da većina do sada prijavljenih investicijskih projekata nije imala zatvorenu financijsku konstrukciju.

Novina je i odredba da privatni zainteresirani investitor u roku od 60 dana od dana donošenja Vladine odluke o proglašenju strateškog projekta mora dostaviti Ministarstvu gospodarstva dokaz o osiguranim izvorima financiranja u visini od najmanje 10 posto ukupne vrijednosti projekta.

To uključuje bankarsku garanciju domaće ili strane banke, i/ili namjenski deponirana oročena novčana sredstva na rok od devet mjeseci. Propisuje se i postupak odabira potencijalnih strateških projekata koji bi se mogli realizirati na nekretnini nad kojom država ima većinu suvlasničkih dijelova, prema stanju u zemljišnim knjigama, ili nekretnini nad kojom država i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju većinu suvlasničkih dijelova, a koja je prostornim planom planirana za razvoj investicijskih projekata.

Prema prijedlogu, strateški projekti mogli bi se realizirati i na pomorskom dobru ako ono čini funkcionalnu i poslovnu cjelinu s navedenim nekretninama. Novost je i da zainteresirani investitor privatni ili javno-privatni projekt prijavljuje Agenciji za investicije i konkurentnost (AIK).