Dnevne novosti

EU: privremeni sporazum s Bernom dok ne osigura slobodu kretanja i za građane RH

08.12.2014 07:10 BRUXELLES, 5. prosinca 2014.(Hina), Europska unija i Švicarska potpisale su u petak sporazum koji omogućuje toj zemlji da djelomično sudjeluje u istraživačkom programu EU-a Horizon 2020 do kraja 2016., a produljenje sporazuma nakon toga ovisit će o tome hoće li Bern osigurati slobodu kretanja za hrvatske građane i istraživače. 
Švicarska je s EU-om 15. srpnja 2013. parafirala dodatni protokol koji predviđa prijelazno razdoblje od 10 godina tijekom kojih bi se broj radnih dozvola za Hrvate sustavno povećavao, da bi nakon isteka tog razdoblja državljani Hrvatske imali punu slobodu kretanja na području Švicarske, kao i ostali građani zemalja EU. Međutim, u veljači ove godine u Švicarskoj je održan referendum kojim su u ustav unesena neka ograničenja u pogledu pristupa stranih radnika švicarskom tržištu i švicarska vlada nije više bila u mogućnosti potpisati taj protokol.

Umjesto toga, švicarska vlada je ponudila da će jednostrano provoditi parafirani protokol, ali bez njegova potpisivanja. Uslijedio je pritisak Europske komisije, koja je reagirala suspenzijom pregovora o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus+, jer se švicarskom odlukom krši načelo slobode kretanja i diskriminira državljane jedne zemlje članice EU-a.

Krajem prošlog mjeseca postignuto je kompromisno rješenje prema kojem Švicarska može sudjelovati u prvom stupu programa Horizon 2020 koji se naziva "Znanstvena izvrsnost" i to do kraja 2016. Produljenje sporazuma ovisit će o tome hoće li Švicarska osigurati nediskriminatorno ponašanje prema hrvatskim državljanima, u suprotnom sporazum se automatski prekida.