Dnevne novosti

Rasprava o paketu pravosudnih zakona

01.12.2014 07:26 ZAGREB, 28. studenog 2014.(Hina), Raspravom o paketu pravosudnih zakona, Hrvatski sabor u petak je završio prošlotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak, 2. prosinca, kada glasuje o državnom proračunu za iduću godinu. 
Među raspravljenim zakonima su i izmjene "lex Perkovića", odnosno Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Osnovni razlog za izmjenu, kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić, usklađenje je sa novom direktivom koja se odnosi na Europski nalog za zaštitu. Radi se o mogućnosti primjene zaštitnih mjera usvojenih u jednoj državi u drugoj državi EU, objašnjava Miljenić i navodi da su to prvenstveno žrtve kaznenih djela. "Da pojednostavim, ako je neko dobio zabranu približavanja u Njemačkoj, onda se to može provesti u Hrvatskoj ili obrnuto", rekao je ministar. Također, Ministarstvo pravosuđa postaje središnje tijelo za zaprimanje odluka država članica o novčanim kaznama, što do sada nije bilo.

Poseban interes zastupnika potaknule su izmjene Zakona o sudovima za mladež, odnosno prijedloga pravosudne mreže budući da se maloljetničko sudovanje koncentrira u sjedišta pravosudnih područja. Miljenić kaže da se predlaže ukidanje odjela za mladež pri općinskim sudovima Gospić, Čakovec, Zlatar, Koprivnica, Požega i Virovitica. Koncentracija postupaka u toj vrsti predmeta vrlo je važna, kao i specijalizacija, zbog boljeg i učinkovitog postupanja. "To je budućnost bez obzira kako god to Sabor izglasao, prije ili kasnije ići ćemo na koncentraciju. No, smatramo da je sad za to sazrelo vrijeme", rekao je Miljenić. Prečesto se spominje riječ racionalizacija, uzvraća Stjepan Milinković (HDZ) te upozorava da je najlošije racionalizirati na najslabijima i najranjivijima, a i povratna šteta može biti daleko veća.

Premda financijski efekti tu ne trebaju biti jedini, željeli smo ih vidjeti, poručili su iz HDZ-a te podsjetili kako su ista objašnjenja ranije bila i s ukidanjem kaznenih odjela. Izmjenama zakona precizira se tko će i kad završiti predmete, uređuje pitanje osoba koje u žalbenom postupku navrše 23 godine, odnosno spadaju li pod maloljetnički ili punoljetnički zatvor. Odvjetnicima se pooštravaju kriteriji tko se može baviti maloljetnicima, jer se isto traži i od sudaca.