Dnevne novosti

Pravobraniteljica: nužna aktivnija uloga županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova

28.11.2014 07:16 RIJEKA, 27. studenog 2014.(Hina), Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u četvrtak je na sjednici primorsko-goranskog Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova pozvala županijska povjerenstva na aktivnije uključenje u rješavanje problema, prikupljanjem i dostavljenjem informacija o konkretnim slučajevima kršenja spolne ravnopravnosti. 
Ljubičić je u Rijeci rekla da njezin ured ne namjerava otvoriti ispostave u drugim gradovima Hrvatske, izvan Zagreba, istaknuvši važnost suradnje sa županijskim povjerenstvima. Stoga je bitnim naglasila dostupnost tih povjerenstava građanima, svijest o njegovom postojanju te njihove aktivnosti, kao i u kojoj mjeri su povjerenstva senzibilizirana za pojedinačne slučajeve kršenja prava iz područja ravnopravnosti spolova. Istaknula je da su u tri godine njezina mandata neke županije ostvarile znatne iskorake u tretmanu ravnopravnosti spolova, strateškim promišljanjem o problemima, organiziranjem skupova, radionica.

U aktivnosti se, rekla je, intenzivno uključuju župani i druga županijska tijela, senzibilizira se zajednica, te se njezinu uredu dostavljaju podatci o pojedinačnim problemima, posebno vezanim uz obiteljsko nasilje i spolno uznemiravanje. Među županijama koje su ostvarile najveći napredak izdvojila je Koprivničko-križevačku, Međimursku i Bjelovarsko-bilogorsku. Predsjednica županijskog povjerenstva Primorsko-goranske županije (PGŽ) Irene Gregorović-Filipčić kazala je kako je županijskim povjerenstvima teško provesti sve što se od njih očekuje, jer svi članovi imaju svoja radna mjesta i obveze.

No, dodala je, članovi nastoje biti aktivni te organiziraju tematske sjednice, bave se pitanjima poštivanja odredbi o minimalnom udjelu žena na izbornim listama, organiziraju izložbe te promotivne akcije povodom određenih datuma vezanih uz ravnopravnost spolova. Problemom smatra nestajanje povjerenstava za ravnopravnost spolova na gradskim i općinskim razinama. Kako je rekla, u PGŽ je sad samo 11 lokalnih povjerenstava u 36 jedinica lokalne samouprave, a prije nekoliko godina je ova županija bila predvodnica po broju lokalnih povjerenstava, kad ih je bilo tridesetak.