Dnevne novosti

Ministarstvo: Sastanak s predstavnicima Gorskog kotara o Zakonu o regionalnom razvoju

20.11.2014 07:20 ZAGREB, 19. studenog 2014.(Hina), Novim Zakonom o regionalnom razvoju želi se uvesti pravedniji sustav potpore općinama i gradovima prema indeksu razvijenosti, te ispraviti nepravdu i iskazati solidarnost prema čak 100 nerazvijenih jedinica lokalne samouprave koje dosad nisu primale državnu potporu, a u nepovoljnijem su položaju u odnosu na 9 općina i gradova Gorskog kotara, istaknuo je u srijedu zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Jakša Puljiz na susretu s predstavnicima osam općina i gradova Gorskog kotara. 
Gorani su tijekom srijede u Zagrebu prosvjedovali protiv novog Zakona o regionalnom razvoju prema kojem pravo na državnu potporu više neće imati jedinice lokalne samouprave koje prelaze 75 posto prosjeka Hrvatske, a među njima je i 9 jedinica iz Gorskog kotara, priopćeno je iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU. "Naš je cilj pružiti jednaku priliku svima, potaknuti razvoj u svim dijelovima Hrvatske, pravedno rasporediti državne potpore, osigurati da se taj novac koristi namjenski, te istodobno kroz programe Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, kao i drugih ministarstava pružiti priliku Gorskom kotaru i drugim sredinama za kapitalna ulaganja", rekao je Puljiz.

Pozvao je sve da iskoriste mogućnosti financiranja projekata sredstvima EU fondova, pogotovo jer će Vlada svim općinama i gradovima, a posebno onim najsiromašnijim, osigurati sufinanciranje EU projekata putem dva fonda na državnoj razini. U okviru donošenja novog Zakona o regionalnom razvoju nastavlja se proces usklađivanja poticajnih mjera s kategorizacijom jedinica lokalne samouprave temeljem indeksa razvijenosti. Osim potpomognutih područja, predviđeno je uvođenje novih područja s razvojnim posebnostima, u kakve pripada i Gorski kotar. Radi se o područjima koja se izdvajaju prema svojim prirodno-geografskim, klimatskim te drugim specifičnim obilježjima koja značajno utječu na razvijenost.

Pored otoka, brdsko-planinska područja će definitivno predstavljati jedno od specifičnih geografskih područja koja udovoljavaju kriterijima za stjecanje statusa područja s razvojnim posebnostima. Novi Zakon o brdsko-planinskim područjima planira se usvojiti do ljeta 2015. sa stupanjem na snagu 1. siječnja 2016. godine. U idućoj godini jedinice lokalne samouprave sa statusom brdsko-planinskih područja čiji indeks razvijenosti prelazi 75 posto i time ne ostvaruju status potpomognutog područja, imat će pravo na prijelaznu potporu, što je već uvršteno u Zakon o izvršavanju državnog proračuna za 2015. koji je usvojen na Vladi.