Dnevne novosti

Vlada imenuje 'šefove' dubinske analize rashoda proračuna

20.11.2014 07:18 ZAGREB, 19. studenog 2014.(Hina), Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade u četvrtak trebali bi biti imenovani čelni ljudi i članovi povjerenstava zaduženih za provođenje dubinske analize rashoda državnog proračuna, doznaje se u Vladi. 
Odluku o provođenju dubinske analize Vlada je donijela na sjednici 23. listopada utvrdivši pet sektorskih povjerenstava te Središnje povjerenstvo koje će koordinirati i nadzirati njihov rad. Kako se doznaje, na čelu Središnjeg povjerenstva za dubinsku analizu rashoda državnog proračuna trebala bi biti Mirela Zagorac iz Ministarstva financija, dok bi sektorska povjerenstva vodili stručnjaci i to s Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) i Instituta za javne financije (IJF).

Na čelo Povjerenstva za analizu rashoda za zaposlene koji se isplaćuju iz državnog proračuna tako bi trebao biti imenovan Danijel Nestić iz EIZ-a, a Povjerenstvo za analizu rashoda za subvencije trebala bi voditi Marina Kesner Škreb iz IJF-a. Predsjednica Povjerenstva za analizu sustava zdravstva trebala bi, pak, biti Maja Vehovec s EIZ-a, a predsjednica Povjerenstva za analizu poslovanja agencija, zavoda i fondova Dubravka Jurlina Alibegović, ravnateljica Ekonomskog instituta. Povjerenstvo za analizu poreznih rashoda vodio bi Vjekoslav Bratić s IJF-a.

Dubinska analiza proračunskih rashoda trebala bi rezultirati ukupnim smanjenjem javne potrošnje i učinkovitim trošenjem proračunskog novca i dio je paketa mjera kojim Vlada pokušava ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog manjka. Prema riječima ministra financija Borisa Lalovca, sa sjednice Vlade na kojoj je donešena odluka o provođenju dubinske analize, njen financijski učinak na proračun trebao bi iznositi pet milijardi kuna u srednjoročnom planu. Rok za provedbu analiza je 1. veljače 2015. godine.