Dnevne novosti

Kajin: državni proračun neodrživ, županijski neizdrživ

19.11.2014 07:18 PULA, 18. studenog 2014.Hina, Saborski zastupnik i predsjednik Istarskih demokrata (ID) Damir Kajin ocijenio je na konferenciji za novinare u utorak u Puli kako je proračun Republike Hrvatske neodrživ, a Istarske županije neizdrživ. 
Naime, smatra Kajin, državni proračun dostatan je samo za socijalu, isključujući bilo koji razvoj, a županijski, kako je rekao, "niti je razvojni, niti socijalni, već isključivo u funkciji zaposlenika u županiji, IDS-a i kampanje održavanja na vlasti". Lokalna samouprava mora se reducirati te poistovjetiti s općinama u Italiji ili Francuskoj, u kojima je približno isti broj stanovnika kao u Hrvatskoj, istaknuo je Kajin.

U najgoroj su situaciji samohrane majke koje ne primaju alimentaciju, rekao je, dodajući da se zato zauzima da država ustanovi fond za isplatu naknada i da sama utužuje neodgovornog roditelja. "Istarska županija treba osnovati dva pravna centra za pomoć majkama - roditeljima" premda su, smatra Kajin, županijski čelnici i čelnici istarskih gradova i općina "cijepljeni od socijalne osjetljivosti".

Komentirajući jučerašnje proširenje istrage protiv zadarskoga gradonačelnika Božidara Kalmete, Kajin je ustvrdio "kako se ipak kreće, a i obruč se steže". "Na kladionicama u ovom trenutku Istra vodi pred svim drugim krajevima Hrvatske. Ne može biti da netko u dva ili tri mandata riješi egzistenciju sebi i svojima jer to ne polazi za rukom ni Messiju ni Ronaldu", istaknuo je Kajin te ocijenio da je "pohlepa lokalne vlasti, grabež i otimačina zakočila Istru u razvoju", a DORH je, kako je rekao, "u ovom trenutku posljednja linija obrane".