Dnevne novosti

EPP idući tjedan predlaže rezoluciju za osudu Šešeljevih izjava

19.11.2014 07:10 BRUXELLES, 18. studenog 2014.(Hina), Europska pučka stranka (EPP) na sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu idući tjedan planira predložiti rezoluciju kojom bi se osudilo ponašanje optuženika za ratne zločine Vojislava Šešelja nakon njegova puštanja na privremenu slobodu, najavio je u utorak u Bruxellesu HDZ-ov europarlamentarac Andrej Plenković. 
Plenković je rekao u izjavi za Hinu da se Šešelj, kojega je Raspravno vijeće Haškoga suda prošli tjedan pustilo na slobodu zbog zdravstvenih razloga, ponaša "aspolutno neprihvatljivo" što je vidljivo u političkom prostoru Srbije i u medijima. "Na klubu zastupnika EPP-a zajedno s mojim kolegama i kolegicama... dobili smo potporu svih naših stranačkih kolega iz drugih država koji se bave i vanjskim poslovima, a ponaosob i Srbijom, da se ide u prijedlog rezolucije kojom bi vrlo jasno osudilo Šešeljevo ponašanje nakon izlaska iz pritvora", istaknuo je Plenković, dodavši da bi to bilo idući tjedan na zasjedanju u Strasbourgu.

"Njegove izjave, koje podsjećaju na onu ratno-huškačku retoriku s početka '90-ih, za Hrvatsku, osobito u vrijeme kada obilježavamo 23. godišnjicu pada Vukovara i poštujemo sve žrtve koje su pale za hrvatsku slobodu, ovdje kao zastupnici u Europskom parlamentu apsolutno osuđujemo i smatramo ih neprihvatljivima", istaknuo je. Na pitanje kako komentira hrvatsku vanjsku politiku vezano uz Šešeljeve izjave, Plenković je rekao kako smatra da je to pitanje na koje RH treba snažno reagirati. "Hrvatska o ovoj temi mora biti vrlo čvrsta, jasna, artikulirana i ne dopustiti nikako da se ovakva vrsta retorike koja je izrazito negativna i za suradnju, dijalog pa u konačnici i pomirbu, nastavlja", naglasio je.

Haaški sud pustio je u četvrtak Šešelja na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja, ali bez presude nakon 11 i pol godina provedenih u pritvoru pod optužbom za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj, te protjerivanje nesrpskog stanovništva s područja BiH i Vojvodine. Pritom mu nije uvjetovano da ne smije javno nastupati i baviti se politikom.