Dnevne novosti

Sabor od Ustavnog suda zatražio mišljenje o inicijativi "U ime obitelji"

17.11.2014 07:22 ZAGREB, 14. studenog 2014.(Hina), Hrvatski sabor je, na prijedlog Odbora za Ustav, od Ustavnog suda zatražio da se očituje je li referendumska inicijativa "U ime obitelji" ispunila formalno-pravne uvjete za raspisivanje referenduma o izmjenama Ustava RH kojima bi se propisala nova pravila za parlamentarne izbore.

Mišljenje Ustavnog suda trebalo bi razriješiti dvojbe koliko je zapravo 10 posto glasova svih upisanih birača u Republici Hrvatskoj, potrebnih za raspisivanje narodnog referenduma. Udruga "U ime obitelji" tumači da je nešto više od 380 tisuća prikupljenih potpisa dovoljno jer se u ukupan broj birača za referendum ne ubrajaju oni bez prebivališta u Hrvatskoj. Vladajući, međutim, tvrde suprotno i navode da bi referendumsku inicijativu po Ustavu trebalo potpisati 10 posto svih upisanih u Registar birača, odnosno oko 450 tisuća građana.

Saborska je većina u prvom čitanju podržala svih pet prijedloga izmjena Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor, a kako je ranije najavljeno, do drugog čitanja pokušat će se naći "zajednički nazivnik", odnosno prijedlog oko kojega bi se mogao postići konsenzus.

U prvom su čitanju podržani i prijedlozi izmjena Zakona o izbornim jedinicama Hrvatskih laburista te IDS-a i zastupnika talijanske nacionalne manjine Furia Radina, a odbačeni su prijedlozi izmjena Zakona o financiranju političkih aktivnosti te Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu nezavisnih zastupnika Jadranke Kosor i Josipa Kregara te SDP-ova Gvozdena Flege. Sjednica će se nastaviti u srijedu, raspravom o prijedlogu rebalansa ovogodišnjega državnog proračuna.