Dnevne novosti

Odbor za Ustav odbio HDSSB-ov amandman o inicijativi "U ime obitelji"

17.11.2014 07:16 ZAGREB, 14. studenog 2014.(Hina), Odbor za Ustav odbacio je amandman na prijedlog odluke u povodu zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma inicijative "U ime obitelji" kojim je HDSSB predložio da se od Ustavnog suda zatraži da ocijeni ne samo jesu li ispunjene formalno-pravne pretpostavke za raspisivanje referenduma, nego i je li predloženo referendumsko pitanje u skladu s  Ustavom RH
Inicijativa je Saboru dostavila nešto više od 380 tisuća potpisa kojima su građani poduprli zahtjev da se na referendumu odluči o izmjenama Ustava kojima bi se propisala nova pravila za parlamentarne izbore. Odbor je tu inicijativu razmotrio prošlog tjedna i odlučio Saboru predložiti da od Ustavnog suda zatraži da se očituje je li taj broj potpisa dovoljan za raspisivanje referenduma na zahtjev birača, obrazlažući da bi se tako otklonile dvojbe koliko je zapravo 10 posto svih upisanih birača u Republici Hrvatskoj.

HDSSB je amandmanom tražio da se Ustavni sud istodobno upita i je li predloženo referendumsko pitanje u skladu s Ustavom, odnosno može li se o takvom pitanju raspisati referendum. Protiv takvog amandmana izjasnio se predsjednik odbora Peđa Grbin, obrazlažući da je Odbor razmatrao isključivo jesu li ispunjene formalne pretpostavke za raspisivanje referenduma, ne ulazeći u meritum predloženog referendumskog pitanja. HDSSB-ov Dražen Đurović kazao je da je odluka formulirana tako da Sabor Ustavni sud zapravo ne pita jesu li ispunjeni formalno-pravni uvjeti za raspisivanje referenduma, nego koji su to uopće uvjeti. "Puno logičnije bi ga bilo pitati ispunjava li ovih oko 380 tisuća prikupljenih potpisa uvjete, a zašto usput ne pitati i je li pitanje ustavno? Tako bismo odmah dobili jasne odgovore.

Teško je očekivati da će Ustavni sud moći dati egzatan odgovor o točnom broju potrebnih potpisa. To bi trebala znati tijela državne uprave", tumači Đurović. Kazao je i kako bi se čitav postupak uz HDSSB-ov amandman proveo brže i učinkovitije. Grbin mu je odgovorio da je Ministarstvo uprave već dalo vrlo jasan odgovor o točnom broju birača. "To što vi taj broj ne prihvaćate ne znači da tijela državne uprave nisu odradila svoj posao", rekao je Grbin. Na današnjoj sjednici bili su samo članovi Odbora iz reda vladajućih, koji su HDSSB-ov amandman odbili jednoglasno.